Kamer tevreden over inkeerregeling examens

De Tweede Kamer vindt het goed dat staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) met een inkeerregeling is gekomen na de diefstal van examens. 'Het is goed dat leerlingen spijt kunnen betuigen', vindt SP-Kamerlid Eric Smaling. En: 'Kinderen moeten altijd weer een kans krijgen', stelt D66-Kamerlid Paul van Meenen.

Staatssecretaris Sander Dekker. Beeld anp
Staatssecretaris Sander Dekker.Beeld anp

'Leerlingen van het Ibn Ghaldoun moeten hun examen overdoen. Het is niet zo dat leerlingen van andere scholen zwaarder gestraft moeten worden door hun diploma meteen ongeldig te maken', vindt Van Meenen. Ook Michel Rog van het CDA is tevreden met de inkeerregeling. Hij vindt echter niet dat de daders hieronder mogen vallen. 'Veel hangt af van welke rol iemand heeft gespeeld', zegt hij.

Smaling vreest daarbij dat leerlingen die hun mond houden, toch nog weg kunnen komen doordat verdenkingen niet hard gemaakt kunnen worden. 'Dat is de keerzijde', vindt hij. PVV-Kamerlid Harm Beertema vindt de inkeerregeling 'een symbolische maatregel, waar wel wat opvoedkundigs in zit'. Hij denkt echter dat leerlingen die de gestolen examens hebben gebruikt zich er niets van aan zullen trekken.

PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing sloot zich aan bij de oproep die Dekker kort daarvoor deed. 'Ik roep alle leerlingen die voorkennis hadden van het examen op om naar buiten te treden. Zij kunnen dan alsnog op een eerlijke manier proberen hun diploma te behalen.' Coalitiegenote Karin Straus van de VVD noemt de regeling 'een goed aanbod voor leerlingen om schoon schip te maken'. 'Het doet echter niets af aan de ernst van de zaak', stelt ze.

Overigens lieten alle Kamerleden weten dat ze blij zijn dat er nu voor alle eindexamenleerlingen wel duidelijkheid is over hun cijfer. Dat zal donderdag bekend worden gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden