Kamer tegen opname Guantanamo-gevangenen

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil geen gedetineerden uit de omstreden Amerikaanse gevangenis van Guantanamo Bay in ons land opvangen.

Camp Delta op Guantanamo Bay. Beeld ap
Camp Delta op Guantanamo Bay.Beeld ap

Beide regeringspartijen VVD en PvdA zijn geen voorstander. 'Dit moeten we niet doen. Het is een Amerikaans probleem dat zij moeten oplossen', aldus Han ten Broeke van de VVD. Ook de PvdA is tegen. De Amerikanen moeten zorgen voor een structurele oplossing en een fatsoenlijk proces voor de gedetineerden, laat Michiel Servaes weten.

Ook de SP wil er niets van weten, zegt Harry van Bommel. 'Wij willen niet als het afvoerputje van de Verenigde Staten dienen. De Amerikanen moeten ze zelf opnemen.'

De Verenigde Staten hebben Nederland gevraagd twee gevangenen op te nemen. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft het verzoek 'in beraad'.

Zijn woordvoerder bevestigde daarmee vandaag een bericht van NRC Handelsblad. Meer kon hij er nog niet over zeggen. Het is onduidelijk wie de twee gevangenen zijn die voor vrijlating in aanmerking komen en welke nationaliteit ze hebben.

In het gevangeniscomplex op Cuba zitten terreurverdachten vast zonder aanklacht of veroordeling. De Amerikaanse president Barack Obama wil Guantanamo Bay nog altijd sluiten, maar mag van het Congres geen vrijgelaten gevangenen in eigen land opnemen.

In 2009 vroeg Obama al eens aan toenmalig premier Jan Peter Balkenende of Nederland ex-gedetineerden wilde opnemen. Balkenende sloot dat niet uit, maar het kwam nooit zover. De Tweede Kamer was er ook niet happig op om gedetineerden naar Nederland over te plaatsen. Een meerderheid vond Guantanamo Bay een probleem dat de Amerikanen zelf moeten oplossen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden