Kamer: striktere handhaving rookverbod horeca

DEN HAAG - Dat ondanks het rookverbod in de meeste cafés en disco's (51 procent) weer wordt gerookt, baart de Tweede Kamer zorgen. De Kamer wil dan ook dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) meer werk maakt van de handhaving.

De geest is uit de fles en moet er weer in terug, vindt Lea Bouwmeester (PvdA). In tegenstelling tot VVD, PVV en CDA staat de PvdA niet achter het voornemen van Schippers om het rookverbod te versoepelen. Van Schippers mogen in eenmanszaken (tot 70 vierkante meter) de asbakken weer op tafel. ''Sinds bekend is gemaakt dat in kleine kroegjes mag worden gerookt, wordt er ook elders weer gerookt. De norm moet zijn: de hele horeca rookvrij en handhaven'', vindt Bouwmeester. Want: ''Het idee is dat mensen terechtkunnen in de buurtkroeg waar gerookt kan worden, maar tegelijk beperk je wel een andere groep mensen die niets fout heeft gedaan.''

Controle

Schippers moet zorgen dat er voldoende mensen zijn die controleren of het rookverbod wordt nageleefd, menen voor- en tegenstanders. De PvdA wil eigenlijk elke twee maanden een rapportage. ''Na drie boetes kan een kroeg worden gesloten. Waarom is dat nu nog niet gebeurd?'', vraagt Bouwmeester zich af.

Sabine Uitslag (CDA) wil weten waarom er nog geen zaak voor de rechter is gekomen. Ze vindt dat een kleine versoepeling van het rookverbod niet mag betekenen dat het verbod overal ''aan de laars wordt gelapt''. Maar daar begint het volgens Uitslag wel op te lijken. Justitie zou automatisch een procedure moeten beginnen tegen een bedrijf dat twee keer is beboet, vindt ze.

Kliklijn

De VVD vindt ook dat er werk moet worden gemaakt van de handhaving, maar verder juicht de partij de in het regeerakkoord vastgelegde aanpassing van het rookverbod alleen maar toe. ''Er moet een bordje boven de deur als er gerookt mag worden. Mensen kunnen weer kiezen'', aldus Anne Mulder.

Voor het voor woensdag geplande debat over het rookverbod in de horeca kregen Kamerleden dinsdag twee petities aangeboden, een van KWF Kankerbestrijding en een van antirookclub Clean Air Now (CAN). CAN verzamelde sinds oktober ruim 45.000 steunbetuigingen tegen de versoepeling van het rookverbod in de horeca en opende een kliklijn waar mensen kunnen melden in welke horeca de asbak weer op tafel staat. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden