Kamer steunt toetreding Kroatië tot EU

Kroatië kan wat betreft een meerderheid van de Tweede Kamer lid worden van de Europese Unie. Volgens de partijen heeft de EU geleerd van de problemen die ontstonden na de toetreding tot Roemenië en Bulgarije in 2007.

De Europese en de Kroatische vlag op het Kroatische parlement in ZagrebBeeld ANP

Wel moet de vinger aan de pols worden gehouden als Kroatië op 1 juli als 28e land toetreedt tot de EU. 'Het is nog geen ideale situatie', aldus Michiel Servaes van de PvdA. Ook Mark Verheijen van coalitiepartner VVD steunt de toetreding, al vindt hij de timing ongelukkig. De liberaal ziet de komende acht jaar met uitzondering van IJsland geen nieuw land toetreden.

D66 en GroenLinks zijn ook voor toetreding. Ook het CDA zegt voorzichtig ja. De SP zal echter tegen toetreding stemmen. Europa heeft zijn huis nog niet op de orde en wat betreft arbeidsmigratie is de partij ook niet gerustgesteld, zei Harry van Bommel. Barry Madlener van de PVV zei 'mordicus tegen' te zijn; zijn partij wil ook uit de EU treden.

'Strict but fair'
Volgens minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken hebben de Kroaten voldoende vorderingen gemaakt om bij de Unie te komen. Een benadering die 'strict but fair' is, heeft bij Kroatië gewerkt. Op deze wijze zijn we een heel eind gekomen en zijn fouten voorkomen die met Roemenië en Bulgarije zijn gemaakt, zei hij. Die beide laatste landen hadden wat hem betreft niet in 2007 moeten toetreden, maar later.

Hij zei verder dat hij zich 'heel goed voorstellen' dat het kabinet gebruik gaat maken van een overgangstermijn waardoor Kroaten niet direct in Nederland aan de slag kunnen gaan na toetreding van hun land tot de EU. Een definitief besluit hierover hangt af van een rapport van het ministerie van Sociale Zaken.

In maart komt er nog een voortgangsrapportage over Kroatië van de Europese Commissie. Volgens Timmermans ziet dat halverwege de rit er goed uit. Kroatië maakt op verscheidene terreinen waaronder de rechtelijke macht een eindspurt en hij heeft geen reden om aan te nemen dat het rapport negatief zal zijn. Tot dat moment wacht het kabinet met het tekenen van het toetredingsverdrag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden