Kamer steunt bezoek koning aan Rusland

Na een 'pas op de plaats' is nu ook de Partij van de Arbeid voorstander van een bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Rusland op 8 november. Twee weken geleden wilde PvdA'er Michiel Servaes de discussie over het einde van het Nederland-Ruslandjaar nog uitstellen en ruimte geven aan het kabinet om diplomatie te bedrijven met Rusland. Nu prijst hij het kabinet voor de genomen stappen.

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes.Beeld ANP

Een reeks aan incidenten heeft de afgelopen weken geleid tot spanningen tussen Nederland en Rusland en hebben een schaduw geworpen over het vriendschapsjaar tussen beide landen. Nederlandse Greenpeace-activisten zijn in Rusland gearresteerd, een Russische diplomaat werd opgepakt door de Haagse politie, een Nederlandse diplomaat werd mishandeld in Moskou.

Toen eerder deze maand de Nederlandse diplomaat Elderenbosch in zijn appartement in Moskou werd mishandeld, opperden meerdere oppositiepartijen dat het bezoek van de koning aan Rusland niet zou moeten doorgaan.

Lijmen in plaats van breken
Het kabinet koos echter de afgelopen week voor een tegenovergestelde tactiek: lijmen in plaats van verder breken. Premier Rutte belde met de Russische president Poetin en regelde een ontmoeting tussen het Russische staatshoofd en de Nederlandse koning. Regeringspartij VVD was hier al voorstander van, coalitiepartner PvdA is na een week reces ook bijgedraaid.

Kamerlid Servaes: 'We hebben begrip voor de gekozen koers van het kabinet, waarmee hopelijk ruimte geschapen wordt voor het oplossen van lopende kwesties. Alles afblazen zou meer kwaad dan goed doen.' Hij gaf zijn fiat aan een positief einde van het Nederland-Ruslandjaar, maar wilde wel van het kabinet weten welke ministers de koning zullen begeleiden en welke zaken aan de orde zullen worden gesteld in Moskou.

Het hoofd koel
VVD'er Han ten Broeke gaf complimenten aan de minister. Hij is blij dat het bezoek van de koning doorgaat. 'Ik ben blij dat deze minister en deze regering verstandig is omgegaan met de reeks aan incidenten en het hoofd koel heeft kunnen houden. Ik denk dat de normalisatie van onze verhoudingen van het allergrootste belang is.'

Alle partijen vroegen aan minister Timmermans van Buitenlandse Zaken hoe het onderzoek vordert naar de mishandeling van diplomaat Elderenbosch. Ook leeft er onder de Kamerleden veel zorg over het lot van Nederlandse Greenpeace-activisten die reeds meer dan een maand vastzitten in een Russische cel.

Minister Timmermans liet weten dat de gesprekken met Rusland 'op een rustige manier plaatsvinden, met respect voor elkaars positie'. Hij deelde de opluchting met Kamerleden dat 'zich in ieder geval geen nieuwe incidenten hebben voorgedaan'. De gesprekken tussen Nederland en Rusland gaan over de diplomaten, Borodin van Russische zijde en de Nederlander Elderenbosch. Volgens de minister begint Elderenbosch vrijdag met zijn medewerking aan het Russische onderzoek naar zijn mishandeling.

Zeerechttribunaal
De meeste aandacht gaat uit naar de Greenpeace-activisten, zei Timmermans. Nederland probeert via het Zeerechttribunaal vrijlating van de activisten af te dwingen. De minister verwacht voor 21 november een uitspraak van het tribunaal. Een oplossing hoeft volgens de minister niet via de rechter te verlopen, 'maar kan ook via onderhandelingen verlopen'. Daarover worden informele gesprekken gevoerd, maar 'dat heeft nog geen resultaten kunnen opleveren'. Meer wilde hij daar niet over zeggen om de onderhandelingen niet onnodig te schaden.

Volgens Russische persbureaus is de aanklacht tegen de activisten afgezwakt van piraterij naar hooliganisme. Hier heeft het kabinet echter geen formele bevestiging van gekregen. Timmermans: 'Het zou best zo kunnen zijn, maar we weten formeel niet of de klacht van piraterij inderdaad is ingetrokken en een andere klacht is geworden.'

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima. .Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden