Kamer: Stelde Ollongren bewust publicatie rapport uit?

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) is woensdag in de Tweede Kamer zwaar onder vuur komen te liggen.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66) in de Tweede KamerBeeld anp

Haar wordt verweten dat zij een kritisch rapport over de Wet op de inlichtingendiensten (sleepwet) pas naar buiten bracht na het referendum over die wet.

Volgens oppositiepartijen heeft Ollongren (D66) publicatie bewust over het referendum heen getild. Regeringspartij VVD vroeg zich af wat Ollongren van haar handelen vindt.

"Zou ze toch bepaalde zaken misschien wellicht anders hebben gedaan," wilde VVD-Kamerlid Malik Azmani weten. Ook coalitiepartner CDA eiste nadere uitleg.

Doelbewust
Volgens de grootste oppositiepartij PVV heeft Ollongren alle schijn tegen. SP-Kamerlid Ronald van Raak eiste excuses van de bewindsvrouw. Ze zou doelbewust de Kamer niet hebben geïnformeerd. Hij sprak over een buitengewoon ernstige zaak.

Het rapport was van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Die stelde dat de privacy onvoldoende gewaarborgd was bij de uitwisseling van gegevens met buitenlandse diensten.

Nieuwsuur ontdekte dat het rapport al voor het referendum bij Ollongren lag, maar dat het bewust pas na de stembusgang openbaar werd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken ontkent overigens dat daar politieke motieven achter zaten.

Juist dat speelde een grote rol in de discussie over de nieuwe wet. Ollongren sprak over 'toeval'. Ze ontkende dat er sprake was geweest van een politieke afweging bij het besluit het rapport pas na het referendum naar de Kamer te sturen.

Geen passages 'weglakken'
"De timing stond los van het referendum.'' Ze wilde per se het hele rapport openbaar maken en geen passages 'witten' of 'weglakken'. Maar daarvoor moest er eerst worden overlegd met de buitenlandse diensten, die immers in het rapport voorkwamen. "Een tijdige afstemming met deze partners bleek niet mogelijk.''

Ollongren benadrukte dat 'zorgvuldigheid en transparantie' voor haar heel belangrijk zijn. Ze streefde naar publicatie 'zo snel als het kon'.

Referendum

Voor de uitslag van het raadgevend referendum maakte het overigens weinig uit: daarin werd de nieuwe wet door de Nederlanders afgewezen. Daarna paste het kabinet de wet op een aantal punten aan.

In Amsterdam werd in groten getale tegen de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) gestemd. In totaal stemden tijdens het referendum 98.628 Amsterdammers voor en 204.795 tegen. Dat heeft burgemeester Jozias van Aartsen vrijdagochtend bekendgemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden