Kamer steggelt over miljardenfonds: ‘Waarom geen lastenverlichting?’

Het in de miljoenennota voorgestelde investeringsfonds, waarin het kabinet geleende miljarden wil storten voor bijvoorbeeld infrastructuur en onderwijs, wordt niet door de hele Tweede Kamer omarmd. Een aantal oppositiepartijen ziet liever dat het kabinet geld steekt in het verbeteren van de koopkracht.

Thierry Baudet (FvD) en Geert Wilders (PVV) tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Beeld ANP
Thierry Baudet (FvD) en Geert Wilders (PVV) tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen.Beeld ANP

Premier Mark Rutte kondigde donderdag, op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, aan dat het kabinet haast wil maken met het fonds. Nog eind dit jaar of uiterlijk begin volgend jaar moet het fonds, dat door het kabinet nog moet worden uitgewerkt, het levenslicht zien en gevuld worden met de eerste miljarden. De Staat zou daarvoor gaan lenen, omdat de rente nu zo laag is.

SGP-leider Kees van der Staaij plaatste vraagtekens bij het fonds. Hij denkt dat de politiek de discipline mist om er zorgvuldig mee om te gaan. PvdA-leider Lodewijk Asscher noemde het ‘onrechtvaardig’ dat er miljarden euro's in een fonds worden gestopt, terwijl de koopkracht van mensen achter blijft.

“We gaan het allemáál doen!”, reageerde Rutte. “We werken aan de koopkracht. Er is een forse lastenverlichting voor 2020, ter waarde van 3 miljard euro. Maar we willen ook iets doen aan het verdienvermogen van het land op de lange termijn. We moeten het allebei doen.”

Geld voor onderwijs

Asscher ziet liever dat vanuit het fonds extra geld komt voor leraren. “Geen geneuzel, geld nu.” Rutte is dat echter niet van plan. De lerarensalarissen moeten gewoon vanuit de onderwijsbegroting worden betaald. “Onderwijssalarissen zijn structureel en dit fonds is voor incidentele investeringen.”

Rutte bood echter wel een opening om dat extra geld te regelen binnen de onderwijsbegroting. “Ik heb de heer Asscher heel goed gehoord”, stelde de premier. Asscher vroeg woensdag, net als een aantal andere partijen, om extra geld voor de lerarensalarissen en om het lerarentekort aan te pakken.

Liever lastenverlichting

Ook PVV-leider Geert Wilders keerde zich fel tegen het fonds. “Ik begrijp niet dat het kabinet met een fonds voor duurzame investeringen komt. Waarom dat geld niet gebruiken om de lasten voor mensen te verlichten?” Zo pleit Wilders voor het afschaffen van het eigen risico in de zorg.

Om zijn pleidooi kracht bij te zetten, las hij een mail voor van een vrouw die lijdt aan clusterhoofdpijn en rond moet komen van 40 euro per week. “Wat moet ik nou aan die mevrouw vertellen? Hoe help ik haar?” Rutte zei in een reactie ‘geneigd’ te zijn de mevrouw ‘met z’n tweeën even te bellen’. Wilders wil liever ‘naar de mevrouw toe gaan’. Rutte: “Goed idee, gaan we doen.”

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet snelde daarop naar de interruptiemicrofoon, stelde dat ‘het lot van deze vrouw’ hem ‘ook zeer aan het hart gaat’ en vroeg of hij óók mee mocht. Daar wilde Rutte echter niets van weten. “Het lijkt me wat ver gaan om die mevrouw met drie mensen te bezoeken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden