Update

Kamer spit verder in onderzoeken over Zalm

Autoriteit Financiële Markten (AFM) trok, na onderzoek naar het functioneren van Gerrit Zalm bij DSB Bank, de conclusie dat Zalm wegmoest bij ABN Amro. ANP Beeld
Autoriteit Financiële Markten (AFM) trok, na onderzoek naar het functioneren van Gerrit Zalm bij DSB Bank, de conclusie dat Zalm wegmoest bij ABN Amro. ANP

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil het naadje van de kous weten over de tegenstrijdige oordelen van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) over het functioneren van Gerrit Zalm bij DSB Bank en de vraag of hij aan kan blijven als topman bij ABN Amro.

De vertrouwelijke rapporten krijgt de Kamer niet van demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën), maar wel komt er waarschijnlijk een gesprek met professor Michiel Scheltema, die de stukken van DNB en AFM tegen het licht hield en zich vervolgens aansloot bij het oordeel van DNB.

Dat is de uitkomst van een overleg woensdag in de Tweede Kamer over DSB en de onderzoeken van de twee toezichthouders naar het functioneren van Zalm als financieel bestuurder bij DSB. Volgens de AFM was Zalm toen niet deskundig genoeg en deed hij niet krachtig genoeg zijn best om de koers van de bank bij te stellen. AFM beval DNB daarom aan Zalm weg te halen bij ABN, waar de vroegere VVD-minister inmiddels aan de slag was als topman. De Jager nam het oordeel van DNB over.

Verschillende mening
In de Kamer pleitte alleen de SP voor het opstappen van Zalm. Kamerbreed was er wel kritiek op het opereren van de twee toezichthouders. De Jager kon dat begrijpen, maar stelde tegelijk dat het kan gebeuren dat DNB en AFM er een verschillende mening op na houden. De Jager zei ook dat hij AFM niks verwijt.

Scheltema was eerder vernietigend over AFM. De AFM kreeg deze week wel steun van haar vroegere baas Arthur Docters van Leeuwen die het rapport van Scheltema ''onevenwichtig, onjuist en tendentieus'' noemde. Kamerleden vinden de ruziënde toezichthouders schadelijk voor het vertrouwen in de financiële sector. De PvdA verweet CDA-minister De Jager een gebrek aan regie te hebben gevoerd in de week dat het rapport van Scheltema naar buiten kwam. De Jager had het stokje toen net overgenomen van de opgestapte PvdA-minister Wouter Bos. In het Kamerdebat maakte de CDA-fractie juist Bos verwijten.

De Jager erkende in het debat wel dat een en ander anders had gekund en had gemoeten. Hij noemde de gang van zaken ''ongelukkig'' maar stelde ook dat er in de bewuste week van het naar buiten komen van het oordeel van Scheltema niet anders gehandeld had kunnen worden. De Jager zei dat de toezichthouders onafhankelijk zijn en dat hij een aanbeveling niet kan voorkomen of terugsturen. Wel had zowel DNB als het ministerie van Financiën de wenkbrauwen gefronst bij het zware middel van een 'aanbeveling'. Bovendien is Zalm volgens De Jager onnodig van het kastje naar de muur gestuurd en dat trekken beide toezichthouders zich aan, aldus de minister. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden