Update

Kamer predikt rust na kritiek op Inholland

Doekle Terpstra, bestuursvoorzitter van hogeschool Inholland. Foto ANP Beeld
Doekle Terpstra, bestuursvoorzitter van hogeschool Inholland. Foto ANP

DEN HAAG - Doekle Terpstra, bestuursvoorzitter van hogeschool Inholland, moet de tijd krijgen om orde op zaken te stellen bij de geplaagde onderwijsinstelling. Dat meldde een meerderheid van de Tweede Kamer dinsdag tijdens een debat over de hogeschool naar aanleiding van een tussenrapport van de Inspectie van het Onderwijs.

De Inspectie concludeerde vorige week dat de problemen bij de opleiding Media & Entertainment Management, waar studenten te gemakkelijk hun diploma zouden hebben kregen, zijn ontstaan door gebrekkige kwaliteitszorg en intern toezicht op alle niveaus bij de hogeschool.

Eind november werd Terpstra aangesteld als 'crisismanager' van Inholland. Hij moet erop toezien dat de zaak bij de onderwijsinstelling weer op de rit komt.

''Het is nu zaak dat er rust in de toko komt'', stelde Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks). ''Gun het bestuur van Inholland de ruimte en het vertrouwen om orde op zaken te stellen. Het is niet in het belang van de school om over alles te lopen roeptoeteren.'' Ook parlementariër Boris van der Ham (D66) predikte rust. ''Geef het nieuwe bestuur de kans de boel op orde te krijgen en kijk dan wat er verder nog moet gebeuren.''

De hogeschool ligt al een tijd onder vuur na berichten over diefstal van tentamens, diplomafraude, docenten die onder druk werden gezet en dubieus declaratiegedrag van bestuursleden. Ook de vergoeding van ruim 150.000 euro die inmiddels opgestapte bestuursleden ontvingen, riep vraagtekens op.

De PvdA achtte het eveneens verstandig dat Terpstra, zij het onder verscherpt toezicht, ruimte krijgt. ''Ik zal niet de hele tijd naast hem gaan zitten om te kijken wat hij doet. Maar hij moet wel adequaat aan het werk gaan. En daarbij zullen wij hem kritisch volgen'', aldus Kamerlid Tanja Jadnanansing. Volgens de grootste oppositiepartij is het van belang dat het cynisme rondom diploma's zo snel mogelijk verdwijnt. ''Op korte termijn moet het vertrouwen in diploma's weer de boventoon voeren'', vervolgde ze. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden