Kamer pakt schimmige verblijfsvergoedingen aan

Kamerleden moeten voortaan elk jaar opgeven wat hun vaste woonplaats is om te voorkomen dat ze ten onrechte te veel reis- en verblijfsvergoedingen krijgen. VVD en SP doen daartoe maandag gezamenlijk een oproep tijdens een debat over integriteit van Kamerleden.

Onder andere Theo Hiddema kreeg te veel verblijfskosten vergoed. Hij heeft het bedrag inmiddels aan een goed doel geschonken.Beeld ANP

De reis- en verblijfsvergoedingen die een Kamerlid krijgt, zijn afhankelijk van waar hij of zij woont. Hoe verder weg ze wonen van Den Haag, hoe hoger de vergoeding. Wanneer een Kamerlid wordt geïnstalleerd, moet hij zijn woonplaats opgeven. Maar daarna wordt nooit meer gecontroleerd of dat nog steeds klopt.

Onlangs kwamen PVV-Kamerlid Dion Graus en FVD’er Theo Hiddema in opspraak omdat ze ten onrechte te veel verblijfskosten zouden ontvangen. Hiddema schonk het te veel ontvangen bedrag inmiddels aan een goed doel.

“We hoeven echt niet een controleur af te sturen op elk Kamerlid,” zegt VVD’er Erik Ziengs. “Maar wanneer je na je installatie verhuist naar een plek dichter bij Den Haag, is er niemand die daar naar vraagt. Zo kan het gebeuren dat je bewust maar misschien ook onbewust een te hoge vergoeding krijgt. Wij vinden daarom dat Kamerleden voortaan elk jaar een formulier moeten invullen waarin ze aangeven waar ze wonen. Zo kun je jezelf ervan vergewissen of je je zaakjes nog op orde hebt.”

Extra onkostenvergoedingen 

Kamerleden krijgen naast een bedrag van 8047,53 euro bruto per maand vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Daar bovenop hebben ze recht op vier verschillende onkostenvergoedingen: voor woon-werkverkeer, overige reiskosten, verblijfskosten die moeten worden gemaakt als iemand in Den Haag is, en overige beroepskosten.

“Wij vinden het salaris al aan de hoge kant,” zegt SP’er Michiel van Nispen. “Dan is het raar dat daar bovenop vergoedingen worden gegeven die helemaal niet worden gecontroleerd.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden