Kamer op bezoek bij fabrikant JSF
AMSTERDAM - De Defensiecommissie van de Tweede Kamer vertrekt maandag voor een werkbezoek naar Washington en Forth Worth. De Kamerleden willen zich daar laten informeren over het gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF) van fabrikant Lockheed Martin.
De belangrijkste vragen die de Kamerleden nog steeds hebben, gaan over de kosten van het vliegtuig en de vraag of de Amerikaanse overheid zelf ook volgende maand veertien extra exemplaren gaat bestellen. Dat geldt zowel voor oppositiepartij VVD als voor coalitiepartijen ChristenUnie en PvdA.
Als het aan het kabinet ligt, wordt de JSF de opvolger van de huidige F-16's en tekent staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) nog in april voor de aanschaf van een van de in totaal twee testtoestellen, die Nederland het recht geven mee te doen in het eerste trainingsprogramma voor piloten.
Kernbommen
De Vries gaat ervan uit dat hij voor 5,7 miljard euro 85 JSF-toestellen kan kopen. Maar de prijs staat nog niet vast. De Zweedse concurrent Saab vertelde de Tweede Kamer onlangs dat zij voor 4,8 miljard 85 exemplaren van gevechtsvliegtuig Saab Gripen Next Generation kan leveren.
Volgens Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) begint de prijs in tijden van bezuinigingen ook voor hem belangrijk te worden. De prijs van de JSF is ook afhankelijk van het aantal bestellingen dat wordt gedaan. Tot nu toe hebben alleen de Amerikanen veertien exemplaren gekocht. Volgende maand nemen zij een besluit over de aanschaf van nog eens veertien toestellen. Dan hakken ook de Britten de knoop door over de aanschaf van twee testtoestellen.
Voordewind zal bij de Amerikanen ook navraag doen naar het verhaal over de kernwapentaak van Nederland. Defensiedeskundige Ko Colijn van instituut Clingendael beweerde maandag in dagblad Spits dat de Verenigde Staten nooit zullen toestaan dat de kernbommen onder een niet-Amerikaans toestellen komen te hangen. (ANP)
www.jsf.mil
www.jsfnieuws.nl