Update

Kamer omarmt toezicht op Syrische wapens

De Tweede Kamer omarmt het idee van internationaal toezicht op de Syrische chemische wapens. Kamerleden zijn sceptisch over de werkelijke intenties van het regime van president Bashar al-Assad, maar vinden dat het Russische plan toch een kans moet krijgen.

Beeld ANP

De SP ziet een 'unieke kans' op een vreedzame oplossing in Syrië. 'Nederland moet hier onmiddellijk steun voor uitspreken', zegt SP-Kamerlid Harry van Bommel.

Dat vindt ook VVD-Kamerlid Han ten Broeke, al beziet hij de ontwikkelingen nog met veel scepsis. 'Ik maak me geen illusies en we moeten dit met een grote korrel zout nemen, maar de mogelijkheid is te goed om te laten lopen.'

Ten Broeke wijst erop dat het idee wordt omarmd door velen: van de grootste havik, de Amerikaanse senator John McCain tot de Syrische minister van Buitenlandse Zaken. 'Er moet nu gekeken worden of dit met de Veiligheidsraad kan worden afgedwongen, dat de Syriërs al hun voorraden tot nul terugbrengen. De Amerikaanse dreiging moet in beeld blijven en het onderzoek naar de toedracht van de aanval moet doorgaan.'

Volgens hem heeft de Amerikaanse president Barack Obama nu minder aanleiding om in te grijpen in Syrië. Ook voor hem zit er niets anders op dan dit 'te omhelzen'.

Geen illussies
PvdA-Kamerlid Michiel Servaes maakt zich 'geen illusies' over het strategisch spel, maar het Russische plan moet 'een reële kans krijgen.' De Veiligheidsraad van de VN is nu aan zet, zegt hij. 'Goed dat er eindelijk onder druk onderhandeld wordt en partijen concessies doen', zegt Pieter Omtzigt (CDA). 'Dit moet de opmaat worden naar druk en alomvattende onderhandelingen.'

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma is sceptischer. 'Een diplomatieke oplossing is waar iedereen naar streeft. Maar eerst zien dan geloven met Assad en beloftes. Ik herinner me hoe Assad het Annan-vredesplan omarmde en toen weer naast zich neer legde en hoe hij diverse pogingen tot een staakt-het-vuren dwarsboomde.' Als het aanbod van Syrië realistisch blijkt, moet het Nederlands kabinet er ook positief tegenover staan, meent Sjoerdsma.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden