Kamer: met terugwerkende kracht betalen voor id-kaart

De Tweede Kamer vindt dat burgers weer moeten betalen voor een identiteitskaart en stemt er ook mee in dat minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) dat met terugwerkende kracht heeft geregeld.

null Beeld anp
Beeld anp

Aanvankelijk had een meerderheid van de Kamer er moeite mee dat burgers vanaf vorige week donderdag weer leges moeten gaan betalen, terwijl Tweede en Eerste Kamer de wet die dit regelt nog moeten goedkeuren. Maar na extra juridisch advies vindt de VVD toch dat deze gang van zaken door de beugel kan. Daardoor is er geen meerderheid voor een voorstel pas weer leges te heffen als de wet in het Staatsblad staat.

Veel geld
Minister Gerd Leers, die woensdag waarnam voor Donner, ontraadde met klem uitstel van betaling voor de ID-kaart omdat dit de overheid veel geld gaat kosten. In de bijna 2 weken dat de ID-kaart gratis was, waren er bijna vijf keer zo veel aanvragen als normaal. Dat kostte 800.000 euro per dag.

De kaart was een tijdje gratis nadat de Hoge Raad had bepaald dat gemeenten geen leges meer mogen heffen voor het document, omdat de juiste juridische grondslag ontbrak. Donner kwam daarom snel met een noodwet die vorige week al van kracht werd.

De PvdA bleef er woensdag bij de betaling voor de ID-kaart pas te regelen als het kabinet volgend jaar met een nieuwe wet komt voor identiteitspapieren. Dan gaat het kabinet vastleggen dat het paspoort 10 jaar geldig wordt. Minister Leers zegde toe het kabinet dan ook zal bekijken of de ID-kaart zo lang geldig kan zijn.

Eerste Kamer
Donderdag kan de Tweede Kamer stemmen over de wet. De Eerste Kamer heeft al aangekondigd meer tijd voor de behandeling van de wet te nemen dan Donner voor ogen had.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden