Update

Kamer: Marokkaanse raddraaiers naar internaat

DEN HAAG - Marokkaanse jongeren die voortdurend overlast veroorzaken, moeten naar een internaat om daar opnieuw te worden opgevoed. Een meerderheid van de Tweede Kamer pleitte daar donderdag voor in een spoeddebat naar aanleiding van de onrust in de Goudse probleemwijk Oosterwei.

Het parlement maande het kabinet in felle bewoordingen tot spoed en actie om een einde te maken aan de problemen met jongeren in achterstandswijken. Zo verweet VVD-Kamerlid Laetitia Griffith de verantwoordelijk ministers en de burgemeester van Gouda laksheid. ''Er worden hele buurten geterroriseerd en de minister blijft op haar handen zitten'', zei ze aan het adres van minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken.

Vuist op tafel

''De mensen zijn het zat'', zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken over problemen met voornamelijk Marokkaanse jongeren. ''We moeten niet pamperen, maar met de vuist op tafel slaan'', aldus CDA'er Coskun Cörüz. ''Op dit moment staat het water ons aan de lippen. We zijn er behoorlijk klaar mee'', stelde Ed Anker van de ChristenUnie. Volgens Griffith moet de Staat de straat heroveren. PVV'er Hero Brinkman drong erop aan de burgemeester van Gouda onder curatele van Den Haag te stellen, omdat de situatie volgens Brinkman uit de hand is gelopen.

Volgens de coalitiefracties en oppositiepartij VVD is het nodig de harde kern van criminele jongens uit de buurt te halen en hen naar een internaat of campus te sturen. VVD'er Griffith benadrukte dat het daarnaast van belang is consequent snelrecht in te zetten om te voorkomen dat raddraaiers enkele uren na een arrestatie ''weer fluitend over straat lopen'', zoals volgens haar nu vaak gebeurt.

Belachelijk voorstel

De SP ziet meer heil in een andere aanpak van structureel wangedrag. Fractieleider Agnes Kant pleitte voor een verbod op asociaal gedrag. Bij overtreding moet verplichte opvoedingsondersteuning volgen of wordt de jongere onder toezicht gesteld of strafrechtelijk vervolgd. De PVV stelde opnieuw dat het leger moet worden ingezet om de orde in de Goudse probleemwijk te herstellen. Kant noemde dat een belachelijk en absurd voorstel. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden