Kamer maant tot spoed met kieren Haringvliet

Het kabinet moet dit jaar echt aan de slag met het op een kier zetten van de sluizen in het Haringvliet. De Tweede Kamer nam vandaag een motie van PvdA en D66 aan die minister Melanie Schultz van Haegen (Milieu) tot haast maant.

Vissen, zoals bijvoorbeeld zalmen, hebben baat bij het kieren van de sluizen omdat ze dan vanuit zee door kunnen zwemmen naar de Rijn. Bovendien is internationaal afgesproken dat de sluizen een stukje open gaan. Volgens PvdA en D66 moet het kabinet 'na het jarenlang traineren rond de Hedwigepolder niet opnieuw internationale afspraken in de ijskast plaatsen'.

Volgens Stientje van Veldhoven van D66 is het van groot belang dat Nederland zich aan de afspraken houdt, omdat we anders de landen om ons heen niet kunnen aanspreken op hun verantwoordelijkheden. 'Als we niet oppassen kunnen we het afvalputje worden, omdat het water uit België en Duitsland hier naartoe stroomt', stelt ze.

Schultz zei eerder dat ze twijfelt of het gaat lukken om de sluizen in 2015 te laten kieren. De laatste tijd was er niet veel met de kwestie gedaan, zei ze in december, dus beloofde ze de Kamer om in het dossier te duiken. Ze stelde tempo in de zaak te willen brengen, maar kon nog niet vooruitlopen op een reële uitkomst. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er geen geld is om de sluizen te laten kieren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden