Update

Kamer laakt Angelsdeal Amsterdam

Het clubhuis van de Hells Angels moet plaatsmaken voor woningbouw. © anp Beeld
Het clubhuis van de Hells Angels moet plaatsmaken voor woningbouw. © anp

Partijen in de Tweede Kamer zijn woedend over de deal tussen de gemeente Amsterdam en de Hells Angels, terwijl de voltallige gemeenteraad de afspraak juist omarmt.

Gisteren maakte wethouder Maarten van Poelgeest bekend dat de motorclub vier ton krijgt in ruil voor het ontruimen van het clubterrein in Amsterdam-Oost.

Verkeerd signaal
VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert spreekt van een verkeerd signaal: dat misdaad loont. 'Ik snap ook wel dat de gemeente Amsterdam iets moest doen en dat de Angels eigenlijk veel meer wilden hebben, maar dat neemt niet weg dat het niet klopt. Rechtszaken tegen de club zijn stukgelopen op vormfouten. Clubleden zijn betrokken bij drugs-, wapen- en mensenhandel. Ze wassen geld wit. En wat ziet de burger: dan krijg je een vertrekpremie mee!'

'Onbegrijpelijk,' vindt SP-Kamerlid Ronald van Raak. 'Terwijl de politie probeert de Hells Angels crimineel geld af te pakken, krijgen ze nu een zak geld van de gemeente. De deal was volgens mij niet noodzakelijk en is de burgers van de stad ook niet uit te leggen.'

Voltallige gemeenteraad
In Amsterdam steunen niet alleen de collegepartijen, maar ook de oppositie steunt de deal voluit. 'Ik ben blij dat er na tien jaar onderhandelen een akkoord is, waardoor de grond vrijkomt voor woningbouw,' zegt VVD-raadslid Daniel van der Ree. 'De voltallige gemeenteraad heeft een jaar geleden ingestemd met onteigening van het clubgebouw van de Hells Angels. In China betekent dat meteen dat bulldozers voorrijden om de zaak plat te gooien. In Nederland moet je dan de eigenaar compenseren en dat is een prima gewoonte.

De schikking volgt op bijna tien jaar touwtrekken tussen de gemeente en de motorclub. Uiterlijk op 30 januari volgend jaar moet het terrein aan de H.J. Wenckebachweg leeg zijn opgeleverd. (Het Parool)

Lees vandaag meer over de deal met de Hells Angels in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden