Kamer kijkt opgelucht terug op Kunduz

Voor het eerst sinds de aankondiging dat Nederland de missie in Kunduz eerder stopt dan gepland, debatteerden Kamer en kabinet over het onderwerp. Iedereen leek donderdagavond vooral opgelucht met het besluit om dit lastige hoofdstuk vroegtijdig af te sluiten.

Bram van Ojik. Beeld anp
Bram van Ojik.Beeld anp

De partijen wilden vooral vooruit kijken. Hoe gaat het kabinet de behaalde resultaten en de Noord-Afghaanse provincie bestendigen? En wat wordt de bemoeienis van ons land met Afghanistan na 2014? Over dat laatste wilden de bewindslieden alleen niets kwijt.

Alleen minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) gaf een kijkje in de toekomst. Zij maakt in de zomer bekend hoe zij de ontwikkelingsrelatie met het land na 2014 vorm wil geven, maar ze gaf al wel te kennen dat 'een significant deel' gebruikt zal worden voor de versterking van de positie van vrouwen.

Niet ontevreden
De meeste partijen keken niet ontevreden terug op de politietrainingsmissie die in juni 2011 begon en oorspronkelijk tot medio volgend jaar zou duren. Nu zijn uiterlijk 1 november alle militairen weg uit Kunduz. Han ten Broeke (VVD) was het meest positief. Hij oordeelde dat de 'doelstellingen grotendeels zijn gehaald'. De liberalen steunden het project vanaf het begin.

'Er zijn stapjes en soms stappen gezet', meende Angelien Eijsink van coalitiepartner PvdA. Ondanks aandringen van ChristenUnie en GroenLinks wilde zij niet zeggen of haar partij nu achteraf positief op de missie terugkijkt. De sociaaldemocraten waren steeds tegen de inzet.

Alleen het CDA leek niet echt gelukkig met de snelle beëindiging van de missie waaraan 545 militairen deelnemen. Volgens Hanke Bruins Slot is het 'jammer dat er vroegtijdig een einde komt aan de missie'. Volgens haar zijn er 'echte stappen gezet' en was er meer mogelijk.

Bram van Ojik van GroenLinks wilde eerlijk de balans opmaken. De rol van zijn partij bij de totstandkoming van de missie was cruciaal, maar stuitte op veel weerstand bij de achterban. Het bleef de partij achtervolgen. Maar Van Ojik concludeert nu dat 'we ons geenszins hoeven te schamen voor de missie in Kunduz.'

Hoe het verder gaat na de terugtrekking van de meeste buitenlandse troepen eind 2014 is nog onduidelijk. Daar moet het kabinet nog over delibereren. Voor de periode 2015-2017 is al wel 90 miljoen euro toegezegd. Afghanen zullen het vooral zelf moeten doen, maar wij blijven helpen, aldus minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden