Kamer houdt snel debat over moord op Van Gogh

De Tweede Kamer houdt zo snel mogelijk een debat over de uitlatingen van hoofdofficier van justitie Frits van Straelen over het onderzoek naar de moord op Theo van Gogh, nu 10 jaar geleden. Dat gebeurt op verzoek van Geert Wilders van de PVV en Ronald van Raak van de SP. Ze willen ook dat de moordzaak nader wordt onderzocht.

Herdenking moord Theo van Gogh Beeld anp
Herdenking moord Theo van GoghBeeld anp

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) kon vandaag in een brief aan de Kamer geen nieuw licht doen schijnen op de zaak, vinden ze. De Tweede Kamer had om de brief gevraagd na recente uitlatingen van Van Straelen. Die meent dat dader Mohammed B. niet alleen stond in de moord.

Voorafgaand aan het debat wil de Kamer een nieuwe brief ontvangen, waar onder meer in moet staan wat Van Straelen nu meer weet dan ten tijde van het strafproces tegen B.

Heropening
Van Raak vroeg in 2008 al heropening van het onderzoek aan. Er zijn volgens de parlementariër ook nu nog vragen. Er vallen ook nog tapes te beluisteren die eerder niet zijn gehoord, aldus Van Raak.

De toezichtcommissie voor de inlichtingendiensten, de CTIVD, concludeerde in 2008 dat de AIVD Mohammed B. heeft onderschat. Een meerderheid van de Kamer nam een paar maanden later genoegen met de maatregelen die werden genomen om problemen bij de AIVD op te lossen en had toen geen behoefte meer aan een vervolgonderzoek. Plasterk beroept zich nu op dit rapport.

Handlangers
B., die als enige werd vervolgd, kreeg levenslang. Van Straelen, die officier van justitie was in de zaak tegen B., zei deze week in het programma 'Dossier EenVandaag' dat er aanwijzingen zijn dat Mohammed B. is geholpen met de route, een vuurwapen en geld.

Hij heeft zijn ernstige vermoedens over het bestaan van handlangers van Mohammed B. overigens al tijdens de strafzaak in 2005 uitgesproken. Maar bruikbaar bewijs was er niet. Justitie heeft destijds vier concrete verdachten op het oog gehad, onder wie twee voormalige huisgenoten van B. Onderzoek naar de gangen van deze mensen heeft geen bruikbaar bewijs opgeleverd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden