Kamer heeft weinig mededogen met Hennis

De Tweede Kamer heeft weinig mededogen met minister Jeanine Hennis van Defensie, die zich verantwoordt voor de fouten rond het dodelijke mortierongeluk in Mali. Ook de VVD zelf is kritisch.

Ook haar eigen partij, de VVD, was uiterst kritisch. Beeld ANP
Ook haar eigen partij, de VVD, was uiterst kritisch.Beeld ANP

Hennis' partijgenoot Han ten Broeke spaarde de bewindsvrouw niet en zei dat de verantwoordelijkheid van Hennis zeker aan de orde is.

Het VVD-Kamerlid verlangt wel eerst veel antwoorden van haar. Hij wil weten waarom pas vrijdag tot extra controles en een "operationele pauze'' is besloten, terwijl Defensie in juni al kennis had van het vorige week gepubliceerde rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de kwestie.

Coalitiegenoot PvdA is niet minder kritisch. Kamerlid Kirsten van den Hul sprak van een "ontluisterend beeld'' toen Hennis volgens haar ook nog eens de conclusies van het vernietigende rapport probeerde te bagatelliseren.

Motie van Wantrouwen
De PVV, de grootste oppositiepartij, vroeg Hennis om meteen op te stappen. Als zij dat niet snel doet tijdens het debat, dan zal de PVV een motie van wantrouwen indienen, aldus Gabriëlle Popken. Zij noemde Hennis' reactie na de publicatie van het vernietigende OVV-rapport over het ongeluk "tenenkrommend''. Hennis zei toen dat ze niet wilde aftreden maar "optreden''.

Ook anderen oordelen hard, waaronder de partijen van de beoogde nieuwe coalitie. Zo zei D66-Kamerlid Salima Belhaj het "structureel'' mis is bij Defensie en dat de organisatie consequent te weinig aandacht heeft voor de veiligheid van de eigen medewerkers. CDA-Kamerlid Raymond Knops leest in het OVV-rapport een "aaneenschakeling van fouten'' gedurende tien jaar tijd. Volgens Joël Voordewind van de ChristenUnie is "het lerend vermogen van Defensie is ver te zoeken".

Thierry Baudet van Forum voor Democratie verscheen in een halve militaire outfit achter het spreekgestoelte. Volgens hem kopen militairen op missie zelf materiaal omdat Defensie geen goede spullen zou meegeven. Hij kondigde ook aan in de tweede termijn met een motie van wantrouwen te komen.

Baudet verscheen in een halve militaire outfit. Beeld ANP
Baudet verscheen in een halve militaire outfit.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden