Kamer gaat veiligheidsdiensten ondervragen

Kamerleden mogen de veiligheids- en opsporingsdiensten gaan ondervragen of ze hun taken wel goed kunnen uitvoeren. Premier Mark Rutte gaf hier aan het eind van een debat over de nationale veiligheid toestemming voor, nadat de oppositie hiertoe had aangedrongen.

CDA-fractieleider Sybrand Buma Beeld anp
CDA-fractieleider Sybrand BumaBeeld anp

De oppositie is er niet gerust op dat de diensten voldoende zijn toegerust voor hun werk nu de dreiging van jihadisme en terrorisme is toegenomen. De partijen zeggen dat te horen van medewerkers van de inlichtingendiensten AIVD en MIVD, de politie, het Openbaar Ministerie en burgemeesters.

Een ruime meerderheid stemde voor het CDA-voorstel, inclusief coalitiepartij PvdA.

Extra geld
Het kabinet wil eerst zijn eigen analyse over het vraagstuk maken en aan de Kamer presenteren. Er wordt dan meteen gekeken of er extra geld bij moet komen, aldus Rutte. Ook zullen bepaalde delen van de hoorzitting achter gesloten deuren moeten plaatshebben. CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma kon zich hier wel in vinden.

Rutte bezwoer dat de hele veiligheidsketen op dit moment in orde is. Het kabinet vraagt voortdurend aan de betrokken diensten of zij het werk aankunnen, inclusief de nieuwe prioriteiten die worden gesteld, en het antwoord daarop is ja, benadrukte Rutte.

Opstelten moet zijn diensten toestemming geven om mee te doen aan zo'n hoorzitting en voelde daar eigenlijk niet voor. Hij verwees naar de analyse die het kabinet zelf al maakt van de behoeften van de diensten op de korte en lange termijn. 'We besturen ordelijk het land', oordeelde hij.

Buma vroeg zich af waar Opstelten bang voor is met zo'n hoorzitting, dat hij die niet wil. Het niet mee willen werken maakte Bram van Ojik van GroenLinks naar eigen zeggen zelfs 'wantrouwend'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden