Kamer gaat snel in debat over NZa na kritisch rapport

De Tweede Kamer houdt snel een debat over de kritische uitkomsten van een onderzoek naar het functioneren van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Een verzoek daartoe van de PVV kreeg vandaag ruime steun. D66 wil dat premier Mark Rutte voorafgaand aan het debat nog een brief aan de Kamer stuurt over de ministeriële verantwoordelijkheid.

Redactie
Het bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit moet anders, concludeert de commissie-Borstlap. Beeld anp
Het bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit moet anders, concludeert de commissie-Borstlap.Beeld anp

Aanleiding daarvoor is de brief die zorgminister Edith Schippers maandagavond naar de Tweede Kamer stuurde. Daarin gaf zij aan dat haar voorganger, CDA-minister Ab Klink, ten onrechte de Kamer niet had ingelicht over een financiële toezegging aan het Eramus Medisch Centrum (EMC) in Rotterdam. Die zou een waarde hebben van 100 miljoen euro. Ook de NZa werd niet bij die regeling betrokken. Volgens CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot was de brief in deze vorm een novum. Ze drong erop aan dat Rutte in de brief ook ingaat op de positie van ambtenaren.

Alle partijen zijn het eens met de commissie-Borstlap dat de NZa niet goed functioneert. De PvdA vindt dat het takenpakket moet worden veranderd, zodat regelgeving én toezicht niet allebei in handen zijn van de NZa. 'De NZa moet onafhankelijk van het ministerie opereren. Ook intern moet er orde op zaken worden gesteld, zowel qua personeelsbeleid als ICT', zegt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester.

Spanningsveld
Schippers liet in een eerste reactie al weten dat ook zij vindt dat er een spanningsveld is tussen de verschillende rollen die de NZa heeft en dat ze gaat kijken of dat anders moet. VVD-Kamerlid Arno Rutte spreekt van 'betekenisvolle conclusies' in het rapport. 'Het is belangrijk dat er een goede toezichthouder in de zorg is.' De SP vindt dat Schippers 'een probleem' heeft en de vraag is hoe ze dat gaat oplossen', zei SP-Kamerlid Renske Leijten. Volgens haar gaat de minister in haar brief niet in op enkele cruciale aspecten.

Andere oppositiepartijen reageerden maandag al geschrokken op de uitgelekte conclusies, die door D66 zorgwekkend werden genoemd.

De commissie is op verzoek van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) het intern functioneren van de onafhankelijke zorgtoezichthouder onder de loep gaan nemen. Beeld anp
De commissie is op verzoek van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) het intern functioneren van de onafhankelijke zorgtoezichthouder onder de loep gaan nemen.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden