Kamer: files regio Eindhoven aanpakken

De Tweede Kamer wil dat het kabinet eerst de problemen op bestaande snelwegen in de regio Eindhoven aanpakt, voor er eventueel geld wordt gestoken in een nieuwe 'ruit' rond Eindhoven.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De Tweede Kamer wil dat het kabinet eerst de problemen op bestaande snelwegen in de regio Eindhoven aanpakt, voor er eventueel geld wordt gestoken in een nieuwe 'ruit' rond Eindhoven.

Een Kamermeerderheid steunde dinsdag een motie van de ChristenUnie en D66 daarover. Het geld moet nu ingezet worden om onder meer de knelpunten op de A27, (knooppunt Hooipolder), de A58 (Eindhoven-Tilburg) en de A67 aan te pakken. Ook moet er een station Eindhoven Acht/Airport komen.

Volgens ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber zijn de problemen op de snelwegen urgent. 'Ik ben blij dat er nu een meerderheid is om de files op deze wegen sneller aan te pakken.' Stientje van Veldhoven (D66) zegt: 'Dit is goed nieuws voor de bereikbaarheid van Brabant. Bestaande knelpunten kunnen nu vlot worden weggewerkt en de plannen voor de Ruit kunnen nu eerst rustig doordacht en verbeterd worden.'

Ruit van Eindhoven
Het kabinet heeft 268 miljoen gereserveerd voor de 'Ruit Eindhoven', maar verschillende gemeentes in het gebied en milieuorganisaties verzetten zich nog. Ook de ANWB is niet overtuigd van 'nut en noodzaak'.

Tegenstanders van de nieuwe weg claimden dinsdag winst. 'De Ruit is in ieder geval voorlopig van de baan. Dit is een grote overwinning voor omwonenden na jarenlange strijd voor leefbaarheid en tegen snelweg', reageerde fractievoorzitter Paul Smeulders van GroenLinks in Brabant.

De provincie Noord-Brabant en de gemeente Eindhoven zijn vooral benieuwd naar uitvoering van de motie en de consequenties. CDA-gedeputeerde Ruud van Heugten put er vooral hoop uit dat het geld voor de ruit niet is geschrapt, zei hij in een reactie. 'Maar het is voor ons ook nog een vraagteken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden