Kamer eist diepgaand onderzoek naar brand Catshuis

DEN HAAG - De hele Tweede Kamer eist een diepgaand strafrechtelijk onderzoek naar de brand in het Cathuis in 2004, waardoor een schilder om het leven kwam. Dat bleek dinsdag bij een spoeddebat over deze zaak. Het kabinet had al laten weten het Openbaar Ministerie te zullen vragen om een nader onderzoek, maar het heeft tot dusver niets gezegd over de onderzoeksopdracht.De brand in het Catshuis ontstond doordat het verboden, brandgevaarlijk oplosmiddel thinner werd gebruikt. Al geruime tijd zijn er signalen dat Rijksambtenaren daarvan op de hoogte zijn geweest en het zelfs oogluikend zouden hebben toegestaan. De renovatie van het Catshuis moest snel klaar zijn met het oog op het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie in 2004.

Het bedrijf waar de omgekomen schilder werkte, is in 2006 tot een boete van 15.000 euro veroordeeld. De rechter sprak toen ook het vermoeden uit dat ambtenaren moeten hebben geweten van het gebruik van thinner. Maar het gerechtshof in Den Haag oordeelde een jaar later dat er onvoldoende bewijs was dat de Staat schuld droeg aan de dood van de schilder.

Sindsdien heeft vooral RTL Nieuws zich in de zaak vastgebeten. Publicaties en vragen van de tv-zender waren voor het kabinet aanleiding om toch weer tot een onderzoek te besluiten.

De Kamer toonde zich dinsdag geprikkeld dat het kabinet niet eerder in actie is gekomen. Vooral de SP heeft de afgelopen jaren een groot aantal vragen gesteld over de Catshuisbrand, maar kreeg volgens SP-Kamerlid Paul Ulenbelt steeds ontwijkende antwoorden.

Dinsdag publiceerden AD en RTL een verklaring van een anonieme oud-medewerker van het ministerie van Sociale Zaken waarin staat dat de overheid wist van het gebruik van thinner. Dat zou blijken uit concept-rapporten van de Arbeidsinspectie. Vooral de oppositiefracties in de Kamer willen dat die stukken openbaar worden. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden