Kamer eens met Europese functie Dijsselbloem

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) voldoet volgens de PvdA aan het profiel dat de sociaaldemocraten stellen aan een nieuwe voorzitter van de eurogroep.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.Beeld anp

'Deskundig, zakelijk, rustig, hij of zij moet het hoofd koel houden als het heet wordt. Coöperatief en oplossingsgericht. De PvdA gunt elk euroland zo'n minister en stelt vast dat Nederland zo'n minister heeft', zei PvdA-Kamerlid Henk Nijboer donderdag in het Kamerdebat met Dijsselbloem.

Nijboer hoopt dat Dijsselbloem het wordt. Het is voor Nederland van groot belang dat we weer in het centrum van Europa zitten, zei Nijboer. 'In de cockpit, of het allermooiste, aan de stuurknuppel. Dat zou de PvdA toejuichen.'

PVV
De PVV is het daar totaal niet mee eens. Kamerlid Tony van Dijck vindt dat Dijsselbloem moet opstappen als minister als hij Juncker opvolgt. Van Dijck denkt overigens dat Dijsselbloem het wel wordt. De benoeming is volgens hem een kruimel van Brussel voor de loyaliteit en de vele miljarden die Nederland aan probleemlanden beschikbaar heeft gesteld.

'Deze minister is onervaren en lid van de eurofiele PvdA. In Brussel wil men onervaren jaknikkers op hoge posten zodat de regeringsleiders hun gang kunnen gaan. Dit is de beloning voor de PvdA voor de miljardensteun aan de Club-Med-landen', aldus Van Dijck.

CDA
Het CDA steunt Dijsselbloem als die wordt gevraagd voor de belangrijke post. Dat is in het Nederlands belang, aldus CDA-Kamerlid Eddy van Hijum. Het laat volgens hem zien dat er vertrouwen is in de minister als persoon en dat Nederland nog altijd een degelijke financiële reputatie heeft.

Hij waarschuwt er wel voor dat de Kamer gewoon nog volop met de minister moet kunnen debatteren en dat diens standpunten niet mogen 'voorsorteren op eventuele compromissen' in de eurogroep.

GroenLinks
GroenLinks zou het 'heel goed' vinden als Dijsselbloem de functie krijgt. De ChristenUnie wil weten wat Dijsselbloem doet als hij namens het kabinet het ene standpunt moet verdedigen, maar als voorzitter van de eurogroep het andere.

VVD
Het Nederlands belang mag er niet onder lijden als minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën komende maandag door zijn Europese collega's gevraagd wordt, vindt VVD-Kamerlid Mark Harbers.

Harbers vergeleek de vergadering van de 17 ministers van Financiën van de eurolanden met het kiezen van een nieuwe paus in de Sixtijnse Kapel. Als Dijsselbloem wordt verzocht de huidige voorzitter Jean-Claude Juncker op te volgen, gaat de VVD ervan uit dat staatssecretaris Frans Weekers aan de eurogroepvergaderingen gaat meedoen om het Nederlandse standpunt uit te dragen. Dijsselbloem kan dat niet langer als hij voorzitter is.

SP
De SP is erop tegen dat Dijsselbloem voorzitter wordt van de eurogroep. De SP vreest dat hij dan de spreekbuis van Brussel wordt en zich niet meer volop voor Nederland kan inzetten. SP-Kamerlid Arnold Merkies wil weten of de Kamer - als Dijsselbloem het toch wordt - in het vervolg met zijn vervanger gaat debatteren over de eurocrisis.

D66-leider Alexander Pechtold feliciteerde Dijsselbloem alvast, maar uitte wel zorgen over het combineren van zijn toekomstige Brusselse functie met zijn ministerschap in Den Haag. Wie brengt dan hier de schatkist op orde en zorgt voor een stabiele bankensector, vroeg Pechtold aan Dijsselbloem. Pechtold vindt dat de mogelijke problemen moeten worden opgelost door een extra staatssecretaris aan te stellen op het ministerie van Financiën.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden