Kamer dwarsboomt wietteelt door gemeenten

Het kabinet mag gemeenten geen enkele ruimte geven om zelf wiet te telen. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde vandaag een motie van die strekking van het CDA.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Veel gemeenten willen experimenteren met de productie van hennep voor coffeeshops. Het kabinet is tegen die gereguleerde wietteelt. Maar gemeenten als Utrecht, Eindhoven, Heerlen, Nijmegen en Rotterdam laten onderzoeken of er toch mogelijkheden zijn voor recreatieve gemeentelijke wietteelt.

Het kabinet moet er echter voor zorgen dat die plannen niet worden uitgevoerd, aldus de motie van CDA-Kamerlid Peter Oskam. In de Kamer stemden 75 leden voor de oproep, 70 waren er tegen.

Volgens het kabinet levert gereguleerde wietteelt geen bijdrage aan de bestrijding van de georganiseerde misdaad en is dit niet verenigbaar met internationaalrechtelijke verplichtingen. Maar de gemeenten menen dat het wel leidt tot minder criminaliteit. Ook zouden er minder gezondheidsrisico's zijn vanwege toezicht op het productieproces.

Burgemeester Paul Depla van Breda is teleurgesteld dat de Kamer de motie steunt 'zonder een alternatief te bieden'. 'De Kamer geeft hiermee geen antwoord op de vraag hoe het dan wel moet'. Hij noemt het huidige beleid onhoudbaar.

Depla is, onder meer door zijn vorige functie als burgemeester van Heerlen, nauw betrokken bij het onderzoek naar gereguleerde wietteelt en dat onderzoek gaat volgens hem gewoon door.

Ook volgt Depla de juridische ontwikkelingen. Vorig jaar werden twee wiettelers in Groningen veroordeeld maar kregen ze geen straf omdat ze het softdrugsbeleid van de overheid volgden. Dit laat volgens Depla zien dat er 'meerdere wegen' zijn behalve de Kamer om tot regulering te komen.

Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam vindt de uitkomst 'jammer'. Dat het 'kantje boord' was voor de motie laat volgens hem zien dat de Kamer hierover net zo verdeeld is als de samenleving. 'Als gemeente kunnen wij niets doen als de wetgever ons niet de ruimte geeft. We gaan met betrokken gemeenten bespreken hoe nu verder. We blijven ons inzetten om gereguleerde wietteelt mogelijk te maken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden