Update

Kamer dringt opnieuw aan op verhalen schade Maagdenhuis-bezetters

Een Kamermeerderheid heeft dinsdag ingestemd met een motie van VVD en CDA om de schade aan het Maagdenhuis te verhalen op de bezetters. Minister Bussemaker gaat daarom opnieuw met de UvA om tafel.

Schade aan een deur in het Maagdenhuis. Studenten hielden dit pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zes weken bezet, uit protest tegen het bestuur van de universiteit.Beeld anp

De Tweede Kamer had minister Jet Bussemaker van Onderwijs eind augustus ook al gevraagd de kosten te verhalen op de bezetters, maar zij schreef daarop in een Kamerbrief dat de verzekeraar het volledige bedrag van 668.000 euro inmiddels aan de UvA heeft uitgekeerd.

Bussemaker stelde dat de UvA de constructieve sfeer waarin studenten en bestuur nu samen werken aan hervormingen 'niet op het spel wil zetten' door een onderzoek naar betrokkenen bij de bezetting. 'Ook de verzekeraar achtte het niet opportuun om de schade te verhalen op de bezetters', schreef ze.

De Kamer dwong de minister om te proberen de kosten van de wekenlange bezetting te verhalen op de bezetters, maar zonder resultaat. Met deze motie dringt een Kamermeerderheid hier opnieuw op aan. VVD en CDA stellen dat de schade wel degelijk op de bezetters verhaald kan worden. Ze baseren zich op een juridisch expert die in Assurantie Magazine stelt dat het niet uitmaakt wie de schade heeft veroorzaakt, zolang maar duidelijk is dat de schade door het gedrag van een groep komt.

Minister Bussemaker gaat het bespreken met de UvA. 'Maar ze heeft eerder al geconstateerd dat het heel ingewikkeld is,' laat haar woordvoerder weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden