Kamer botst met minister over corona-impuls voor defensie-industrie

Grote projecten bij de krijgsmacht kunnen volgens minister Ank Bijleveld van Defensie ‘niet zo makkelijk’ worden versneld, zoals regeringspartijen VVD en CDA willen. Wel gaat het kabinet binnenkort met acht bedrijven om tafel om te kijken wat de Nederlandse defensie-industrie wel kan oppakken.

CDA-Minister Ank Bijleveld van Defensie.  Beeld ANP/Sem van der Wal
CDA-Minister Ank Bijleveld van Defensie.Beeld ANP/Sem van der Wal

Dat gesprek wordt gevoerd door staatssecretaris Barbara Visser van Defensie, stelde Bijleveld in een debat over het nieuwe langetermijnfonds waarmee Defensie nieuw materieel kan aankopen en onderhouden.

Impuls

Regeringspartijen VVD en CDA denken dat het aanjagen van de defensie-industrie in eigen land kan helpen met het oog op de economische crisis die na de coronacrisis zal volgen. “Defensie kan een deel van de oplossing zijn,” stelde VVD-Kamerlid André Bosman. “Projecten naar voren halen kan een impuls betekenen voor defensie, voor de economie en voor de werkgelegenheid.”

Bijleveld sputterde tegen. Volgens haar is dat niet zo eenvoudig te regelen. “Onze investeringsplanning is op een zorgvuldige manier tot stand gekomen, op basis van bijvoorbeeld de verwachte levensduur van wapensystemen.” Daarvan kan volgens de CDA-bewindsvrouw niet zomaar worden afgeweken. “En als we iets naar voren halen, is het de vraag of investeringen in Nederland gedaan kunnen worden.”

Nonchalant

CDA-Kamerlid Martijn van Helvert verweet zijn partijgenoot daarna ‘nonchalant te reageren’. “Als je ziet wat dit kabinet uit de kast trekt voor mkb’ers en zzp’ers is dat ook niet gemakkelijk, maar het gebeurt wel. Dan kan het toch niet zo zijn dat Defensie niet thuis geeft?” Hij wil bijvoorbeeld dat het kabinet vaker grote orders in eigen land laat aanbesteden in plaats van Europees. “Ik vind dat de minister wel iets enthousiaster kan reageren.”

Bijleveld trok zich dat verwijt aan. “Ik snap als geen ander dat we in de economisch slechte tijden die er toch aan gaan komen alles op alles moeten zetten. Dat zullen we zeker doen.” Ze beloofde in Brussel in gesprek te gaan over uitzonderingen op de regel dat nieuw defensiematerieel Europees moet worden aanbesteed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden