Kamer boos over geblunder kabinet met energiekosten

Het kabinet heeft achterhaalde gegevens gebruikt om de verwachte stijging van de energierekening te berekenen. Die stijging zou wel meevallen, was de uitkomst, maar het loopt anders. Kamerleden zijn boos.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De Tweede Kamer wil weten hoe het kan dat het kabinet herhaaldelijk heeft verkondigd dat het met de stijging van de energierekening niet zo'n vaart zou lopen. "Laten we mensen niet bang maken," zei staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat in december tegen de Tweede Kamer.

Keijzer reageerde op twee prijsvergelijkers, die berekenden dat de energierekening in 2019 met ruim 300 ­euro zou stijgen. Volgens de staats­secretaris klopten die berekeningen niet. Afgelopen weekend bleek dat de prijsvergelijkers het toch bij het juist eind hadden: een gemiddeld huishouden is dit jaar 334 euro meer kwijt aan energie, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek.

'Ondermijnt vertrouwen'
"Kwalijk," zegt PvdA-Kamerlid William Moorlag. "Het kabinet gebruikt totaal andere cijfers dan die waarmee het CBS nu op de proppen komt. Dat kan gewoon niet. Dit ondermijnt het vertrouwen van burgers in de overheid. Het lijkt wel of de koopkrachtplaatjes zijn gebaseerd op modellen die door Hans Klok zijn ontworpen."

Ook regeringspartij VVD is kritisch. "Ik heb hier zelf ook vragen bij en ik wil graag weten waar dit verschil vandaan komt en hoe het is te verklaren," zegt VVD'er Dilan Yesilgöz-Zegerius. Volgens GroenLinks verergert het ­kabinet de zorgen over klimaatbeleid. "Dit soort onvoorzichtige voorspellingen werkt contraproductief," stelt GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee.

Hoger verbruik
De jaarlijkse energiekosten stijgen gemiddeld naar 2074 euro, meldt het CBS: 334 euro meer dan vorig jaar. Daarbij gaat het CBS uit van een jaarlijks verbruik van ruim 3000 kWh elektriciteit en een kleine 1500 kubieke meter aardgas per huishouden. Het kabinet rekende eind vorig jaar nog op aanzienlijk lagere verbruik­cijfers, namelijk 2500 kWh stroom en 1100 kubieke meter gas per huishouden.

334

Een gemiddeld Nederlands huishouden betaalt in 2019 ­334 euro meer aan gas en elektra dan in 2018.

"Wij baseren ons op cijfers uit de Nationale Energieverkenning 2017 van het Planbureau voor de Leef­omgeving," zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. "De inschatting in 2017 was dat dit jaar minder gas en elektriciteit zou worden afgenomen. Anderzijds was de verwachting dat de marktprijzen van gas en elektra minder snel zouden stijgen."

Die voorspellingen zijn verouderd, erkent de woordvoerder. "Omdat het Planbureau voor de Leefomgeving zijn handen vol heeft aan het Klimaatakkoord, is er in het afgelopen jaar geen aparte energieverkenning uitgebracht."

Het kabinet heeft de stijging van de marktprijzen van gas en elektra onderschat. Die kosten zijn met bijna 150 euro per huishouden gestegen, door hogere CO2-heffingen en de afnemende gaswinning in Groningen. Daarnaast heeft het kabinet de energiebelasting en de btw op de energienota met ruim 150 euro verhoogd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden