'Kamer beslist over langdurige ggz'

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) is bereid te luisteren naar partijen in de Tweede Kamer die zich zorgen maken over de langdurige geestelijke gezondheidszorg (ggz). Van Rijn wil de ggz-zorg onderbrengen bij de zorgverzekeraars, maar onder meer CDA, D66, GroenLinks en SP zijn daar tegen. 'Wij bepalen hoe de wet eruit gaat zien', stelde Vera Bergkamp (D66) vandaag. Zij wil hierover na het kerstreces een uitspraak van de Kamer.

Staatssecretaris Martin van RijnBeeld anp

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) is bereid te luisteren naar partijen in de Tweede Kamer die zich zorgen maken over de langdurige geestelijke gezondheidszorg (ggz). Van Rijn wil de ggz-zorg onderbrengen bij de zorgverzekeraars, maar onder meer CDA, D66, GroenLinks en SP zijn daar tegen. 'Wij bepalen hoe de wet eruit gaat zien', stelde Vera Bergkamp (D66) woensdag. Zij wil hierover na het kerstreces een uitspraak van de Kamer.

Bergkamp vraagt zich net als Mona Keijzer (CDA) en Linda Voortman (GroenLinks) af waarom er vanaf 2015 onderscheid wordt gemaakt tussen mensen met psychische en lichamelijke aandoeningen. Alleen de langdurige ggz-zorg zou naar de zorgverzekeraars gaan, de andere langdurige zorg blijft vallen onder de volksverzekering AWBZ.

Van Rijn zei dat het voor hem geen halszaak is waar het wordt ondergebracht, zolang mensen maar de zorg krijgen die ze nodig hebben. Bij zijn keuze om de langdurige ggz-zorg een taak van de zorgverzekeraars te maken, is de bewindsman vooral afgegaan op adviezen van deskundigen. GGZ-Nederland kondigde aan naar de rechter te gaan om te voorkomen dat kwetsbare cliënten die beschermd wonen, door alle veranderingen tussen wal en schip vallen. Bij Van Rijn zijn ze altijd welkom voor een gesprek.

De wijkverpleegkundige die gaat bepalen welke zorg iemand nodig heeft, moet van de Kamer vooral makkelijk toegankelijk zijn. Het is niet de bedoeling dat mensen een rekening krijgen na het bezoek van de wijkverpleegkundige, omdat die onder het eigen risico gaat vallen, was de boodschap aan de bewindsman.

Van Rijn erkende het belang van de goed beschikbare wijkverpleegkundige die zelfstandig beslissingen kan nemen. Hij beloofde dat hij de wensen meeneemt bij de verdere uitwerking van de plannen. 'We gaan iets nieuws doen, maar dit is net als bij de huisarts. Die is er ook niet alleen voor als er iets aan de hand is, maar ook als iets dreigt of juist voorkomen kan worden.' De wijkverpleegkundige gaat als het aan hem ligt zo snel mogelijk aan de slag, liefst per 1 januari 2015.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden