Kamer beslist morgen over uitstel debat regeerakkoord

De Tweede Kamer beslist morgen over mogelijk uitstel van het debat over de regeringsverklaring. Het debat staat voor donderdag gepland, maar de oppositie in de Kamer wil het debat niet voeren als zij niet beschikt over alle koopkrachtcijfers. Morgen ontvangt de Kamer een brief van het kabinet met aanvullende koopkrachtinformatie. Als die brief niet afdoende is, zal de oppositie pleiten voor uitstel van het debat.

De informateurs Kamp en Bos met Rutte en SamsomBeeld anp

De negen oppositiepartijen willen niet in debat gaan met het nieuwe kabinet van VVD en PvdA zolang er geen duidelijkheid is over de koopkrachteffecten van het regeerakkoord. In de samenleving is grote onrust ontstaan over met name het plan voor de inkomensafhankelijke zorgpremie. Het kabinet zegt dat hogere inkomens er maximaal 4 procent op achteruit zullen gaan, volgens andere berekeningen kan dat in de tientallen procenten lopen.

De roep om aanvullende berekeningen en cijfers wordt gesteund door coalitiepartijen VVD en PvdA. Ook vraagt de Kamer aan het onafhankelijke instituut Nibud om het regeerakkoord nogmaals door te rekenen. De coalitie stemt in met die extra doorrekeningen.

VVD en PvdA riepen de oppositie vandaag echter op om de informatie van het kabinet af te wachten, voordat wordt besloten over eventueel uitstel van het debat over de regeringsverklaring. Morgen voor 12.00 uur ontvangt de Kamer de brief, om 14.00 uur zal moeten blijken of de cijfers goed genoeg zijn voor een debat of dat de oppositie wil wachten op de cijfers van het Nibud. In dat laatste geval zal het debat volgende week dinsdag plaatsvinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden