Postuum

Kameleon Reed laat immens repertoire achter

De zondag op 71-jarige leeftijd overleden Lou Reed is een van de invloedrijkste rockartiesten van de afgelopen 50 jaar. De zanger, gitarist en liedjesschrijver was een muzikale kameleon. Op zijn tientallen albums kwamen de meest uiteenlopende stijlen aan bod. Variërend van avant garde en glamrock tot punk en harde gitaarrock.

Lou Reed in 1975 Beeld getty
Lou Reed in 1975Beeld getty

Lewis Allan 'Lou' Reed werd in 1942 in Brooklyn geboren. In het midden van de jaren zestig raakt hij bevriend met de uit Wales afkomstige John Cale. Reed en Cale richtten samen met componist La Monte Young, gitarist Sterling Morrison en drummer Maureen Tucker de Velvet Underground op, die zou uitgroeien tot één van de invloedrijkste bands van de jaren zestig. Ook zangeres Nico zou enige tijd deel gaan uitmaken van de groep.

In 1967 tekende popartartiest Andy Warhol de hoes van de eerste elpee van Velvet Underground, met een gepelde banaan. Dat werk werd één van de klassiekers uit de popgeschiedenis. De band ging begin jaren zeventig uiteen.

Eerbetoon aan Warhol
Na het uiteenvallen van de Velvet Underground bouwde Reed een indrukwekkende solocarrière op met albums als Transformer, Metal Machine en New York. Samen met John Cale maakte hij Songs for Drella, een eerbetoon aan Andy Warhol. Nummers van Reed als Walk on the Side, Sweet Jane en Perfect Day zijn klassiekers geworden. Zijn laatste album was Lulu uit 2011. Daarop werkte hij samen met de metalband Metallica.

Als het om politiek ging, nam Reed geen blad voor de mond. Zo zegde hij in 2000 een concert in Wenen af uit ongenoegen over de deelname van de uiterst rechtse FPÖ van Jörg Haider aan de regering.

In juni vorig jaar deed Reed de Amsterdamse Heineken Music Hall aan. Hij maakt tijdens dit concert een reis door zijn muzikale carrière.

Levertransplantatie
Reed onderging in mei dit jaar een levertransplantatie. Kort daarna liet hij op zijn website weten dat hij er naar uitkeek om opnieuw te gaan optreden. Ook had hij zich voorgenomen zijn immense repertoire uit te breiden door een reeks nieuwe nummers te schrijven.

Lou Reed met Andy Warhol (links) Beeld getty
Lou Reed met Andy Warhol (links)Beeld getty
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden