Kalvertoren krijgt koopjesparadijs Saks Off 5th

De Canadese winkelketen Hudson's Bay strijkt in Amsterdam ook neer in de Kalvertoren aan de Kalverstraat. Daar komt outletformule Saks Off 5th.

Saks Off 5th is de outletformule van Hudsons Bay. Beeld HBC
Saks Off 5th is de outletformule van Hudsons Bay.Beeld HBC

Vorige week werd al bekend dat Hudson's Bay onder eigen naam neerstrijkt op het Rokin. Het bedrijf, dat begin deze maand zijn komst naar Nederland aankondigde, heeft voor de vestiging van Saks Off 5th een huurcontract gesloten met de Amsterdamse Kroonenberg Groep, die de Kalvertoren twee jaar geleden kocht.

Het complex tussen de Kalverstraat en Heiligeweg wordt eerst rigoureus opgeknapt. Daarbij wordt de eerste verdieping bij de begane grond getrokken.

"Binnen komen roltrappen naar de eerste verdieping, die ze helemaal zullen innemen," zegt Paul Bremmer van Kroonenberg.

Met 4250 vierkante meter is het in een keer de grootste winkel van de Kalverstraat. "Wij leveren hem volgens planning in september 2017 aan hen op, maar dan moet de winkel nog worden ingericht.

Outlet
Saks Off 5th is de outletformule van luxe warenhuis Saks 5th Avenue, dat haar oorsprong heeft in New York. De afgelopen jaren heeft eigenaar Hudson's Bay ruim twintig vestigingen van de keten geopend in Noord-Amerika. Het gaat daarnaast 40 vestigingen van de keten openen in Duitsland. In Nederland gaat het om 'enkele' vestigingen, waarvan een deel wordt gecombineerd met warenhuizen van Hudson's Bay.

Ook de rest van de Kalvertoren zal de komende tijd fors worden verbouwd. "De passage blijft, maar we gaan hem meer betrekken bij Kalverstraat en Heiligeweg, door de bestrating door te trekken." Huurders als Hema, H&M, The North Face en restaurant Blue zullen in het complex gevestigd blijven.

Breda
Naast Amsterdam heeft Kroonenberg Hudson's Bay ook gestrikt voor winkelcentrum de Barones in Breda, waar de keten in het leegstaande V&D-pand trekt dat net als de Kalvertoren grondig wordt verbouwd. In het winkelcentrum komt een vestiging van Hudson's Bay.

null Beeld Kalvertoren
Beeld Kalvertoren

Kroonenberg draagt ook daarbij de verbouwingskosten. Hudson's Bay betaalt die, na zijn winkels te hebben geopend, via de huurprijs terug. "Wij kunnen met die constructie leven," zegt Bremmer. "Iedereen is gebaat bij de terugkeer van warenhuizen in de winkelstraat, wij als vastgoedpartij, de omliggende winkels en de consument."

"Wij waren eigenlijk al met hen rond voor Breda toen ze ons vroegen of we nog meer interessante panden hadden. Ze waren meteen gecharmeerd van de Kalvertoren." De komst betekent dat er nog altijd geen huurder is voor het V&D-pand, pal tegenover de Kalvertoren. Plannen voor een warenhuis van Marks & Spencer zijn nog altijd onzeker.

Twintig winkels
Naast in Amsterdam en Breda strijkt Hudson's Bay ook neer aan de Heuvelstraat in Tilburg. De warenhuisgigant wil in twee jaar twintig locaties openen in Nederland en laat doorschemeren dat er ook vestigingen gepland zijn in onder meer Amstelveen, Haarlem, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Hudson's Bay wilde die locaties woensdagochtend nog niet bevestigen.

Evenmin wil het bedrijf zeggen hoe de plannen voor de hoofdvestiging aan het Rokin er zullen uitzien. Daar opent de keten volgend jaar het 14.000 vierkante meter grote Hudson's Bay.

Of er plannen zijn om in de achterliggende monumentale Grote Vleeshal een foodmarkt en La Place van supermarktketen Jumbo te vestigen, wilden de betrokkenen eerder bevestigen noch ontkennen. Wel erkennen ze met elkaar in gesprek te zijn over samenwerking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden