Kalverstraat weer de duurste

2450 euro per vierkante meter per jaar betaal je voor een winkelpandje in de Kalverstrat. Foto ANP Beeld
2450 euro per vierkante meter per jaar betaal je voor een winkelpandje in de Kalverstrat. Foto ANP

De Kalverstraat in Amsterdam blijft de duurste winkelstraat, met een tophuur van 2450 euro per vierkante meter per jaar. De winkelhuren in de grotere binnensteden zijn het afgelopen kwartaal verder gestegen.

Na een korte onderbreking in 2009 stijgen de winkelhuren sinds de zomer van 2010 weer. Dit meldt onderzoeksbureau Cushman & Wakefield vandaag in zijn kwartaalrapportage.

In vier van de zeven duurste winkelstraten stegen de huren de afgelopen drie maanden twee tot vier procent. Ten opzichte van juli 2009 liggen de huurprijzen inmiddels alweer zes procent hoger.

De huren stegen het snelst in de Kalverstraat en de Lange Elisabethstraat in de Utrechtse binnenstad, met 150 euro per vierkante meter per jaar.

Verkoopprijzen
Voor het eerst is de tophuur in de Lange Elisabethstraat gestegen tot 1600 euro per vierkante meter. Hiermee evenaart de straat het prijsniveau van de Grote Staat in Maastricht. De zogeheten Gouden Klasse van zeven duurste winkelstraten bestaat uit: de Kalverstraat, de Lijnbaan in Rotterdam, de Spuistraat in Den Haag, de Lange Elisabethstraat in Utrecht, Demer in Eindhoven, Grote Staat in Maastricht en de Ketelstraat in Arnhem.

Gelijk op met de huurstijgingen herstellen ook de verkoopprijzen op toplocaties, maar deze hebben nog niet het niveau van voor de crisis bereikt.

Winkeliers die hun huurpand willen kopen, hebben nog steeds moeite de financiering bij de bank rond te krijgen. Dat drukt de verkoopprijzen. Dit is een verschil met de situatie voor de crisis, toen winkeliers hogere overnameprijzen konden betalen.

In de Gouden Klasse liggen de verkoopprijzen momenteel tussen de driehonderd- en de zevenhonderdduizend euro. Slechts in uitzonderingsgevallen worden hogere overnamesommen betaald.

De huren in de zogenoemde aanloopstraten en in de minder dominante centrumgebieden stegen de afgelopen drie maanden over het algemeen nauwelijks. Op dergelijke locaties is er nog nauwelijks sprake van herstel van de vraag naar winkelruimte. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden