Kalverstraat nog drukker dan een jaar geleden

De binnenstad van Amsterdam heeft de CityTraffic Award gewonnen voor best presterende binnenstad van 2013. Daarmee liet Amsterdam 55 Nederlandse steden achter zich. Vorig jaar ontving Den Haag een prijs vanwege de kwaliteit van de binnenstad.

Redactie
De Kalverstraat Beeld Floris Lok
De KalverstraatBeeld Floris Lok

De winst heeft volgens onderzoeksbureau City Traffic vooral te maken met het hoge aantal winkels per inwoner, de relatief lage leegstand en de stijging in de bezoekersaantallen. De grootste concurrenten waren Alkmaar, Haarlem en Den Haag. Dat komt de score van het winkelklimaat ten goede.

Amsterdam scoorde bijzonder goed op het hoge aantal supermarkten per inwoner en in de positieve ontwikkeling van de bezoekersaantallen. Dit komt deels doordat meer toeristen Amsterdam bezoeken, maar ook Nederlanders weten de binnenstad goed te vinden, volgens het onderzoeksbureau. 'Het is simpelweg nóg drukker geworden in de Kalverstraat ten opzichte van het jaar ervoor.'

Dit is best een knappe prestatie te noemen, volgens het onderzoeksbureau. Landelijk gezien daalt het aantal bezoekers in de winkelstraten. Het onderzoeksbureau waarschuwt: als de stad zijn plekje voor volgend jaar wil veiligstellen, moet het een aantal punten in de gaten houden.

De winkeloppervlakte per inwoner is laag ten opzichte van andere staden, wat overvolle winkels tot gevolg kan hebben, volgens City Traffic. Daarnaast merkt het onderzoeksbureau op dat de leegstand relatief laag is, maar wel is gestegen in vergelijking met het jaar daarvoor.

undefined

null Beeld web upload
Beeld web upload
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden