Kalender met 52 cold cases voor gedetineerden

Gedetineerden in vijf gevangenissen krijgen een 'coldcasekalender' waarop 52 onopgeloste (moord)­zaken staan, waaronder 6 uit Amsterdam. De politie hoopt op gouden tips. In totaal is 800.000 ­euro aan beloningen uit­geloofd.

Een van de Amsterdamse onopgeloste moorden op de coldcasekalender van de politie Beeld Politie
Een van de Amsterdamse onopgeloste moorden op de coldcasekalender van de politieBeeld Politie

De kalender, waarop elke week een zaak wordt uitgelicht aan de hand van een korte beschrijving en foto's van slachtoffers of relevante plekken, is onderdeel van een breder offensief om aandacht te vragen voor de vele onopgeloste zaken. Zo komt er dit jaar ook een zesdelige televisieserie over cold cases op SBS6.

In Nederland staan ongeveer 1500 misdrijven als cold case te boek. De recherche hoopt die ooit nog te kunnen oplossen, maar het wachten is vooral op doorslaggevende tips. Ook kunnen nieuwe technieken uitkomst bieden, zoals dna-onderzoek.

Informatie over moordzaken
Uit recent onderzoek door twee ­recherchekundigen blijkt dat veel moordenaars na verloop van tijd over hun delict vertellen, bijvoorbeeld aan een medegedetineerde, omdat ze hun daad niet meer voor zich kunnen houden. Daarom is de aanname dat, behalve de daders zelf, nog zo'n 800 gedetineerden met informatie over moordzaken rondlopen.

Sinds een wetswijziging verjaren moordzaken niet meer, waardoor nieuwe informatie ook in heel oude zaken nog cruciaal kan zijn.

In alle politieregio's onderzoeken speciale rechercheteams oude zaken die kansrijk zijn en tot maatschappelijke onrust hebben geleid. Het idee voor een kalender voor gevangenen is afgekeken uit de VS. Daar krijgen gedetineerden kaartspellen over cold cases. Als de proef in de vijf gevangenissen een succes is, krijgen alle gevangenen een kalender.

Zes onopgeloste zaken in en rond Amsterdam

* De pas achttienjarige prostituee Marie Jonas, werknaam Luna, lag
25 november 1989 dood in haar peeskamer in de Spuistraat.
* 7 december 2000 lag Hans Meijer (57) dood in zijn postzegelwinkel
op de Nieuwezijds Voorburgwal.
* Een vriendin vond 15 maart 2004 Cornelia Brielsman (71) dood in
haar flat aan Bovenover in Amsterdam-Noord.
* De 63-jarige Lydia Baneke-Knap werd op 9 februari 1994 zwaar­gewond gevonden door haar man in hun huis aan de Haagkerslaan, Amstelveen. Ze overleed kort daarna.
* Herman Jansen (66) en zijn vrouw werden in de nacht van 28 op 29
december 2011 overvallen in hun huis aan het Zuideinde in Oostzaan. Hij overleed aan een hartinfarct.
* Ellen (22), van wie de politie geen achternaam geeft, lag op 26 augustus 1989 dood in haar studentenflat aan de Rode Kruislaan in Diemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden