Plus

Kajsa Ollongren was net op stoom in Amsterdam

Net op het moment dat ze eindelijk de vruchten kan plukken van haar werk in het stadhuis, vertrekt wethouder Kajsa Ollongren naar Den Haag.

Michiel Couzy en Ruben Koops
Kajsa Ollongren Beeld anp
Kajsa OllongrenBeeld anp

Want de stad heeft lang moeten wachten op daden van de wethouder Cultuur en Economische Zaken, die bij haar aantreden in 2014 ook de verantwoordelijkheid kreeg over de druk op de binnenstad.

Hoewel ze de bekende hoofdpijndossiers binnen haar portefeuille, zoals de verdeling van de tientallen miljoenen euro's voor kunst en cultuur, bijna geruisloos wist te volbrengen, bleef zij lang stil op het druktedossier.

Burgemeester Eberhard van der Laan moest haar zelfs publiekelijk aansporen om hier stappen in te zetten. Zeer ongebruikelijk, maar wel nodig, want de binnenstad kraakte.

Pas in de tweede helft van haar termijn leek ze door te krijgen dat ingrijpende maatregelen nodig waren om de toestroom van bezoekers in goede banen te leiden - en dat profileringsdrang een onderdeel is van het politieke spel. Een wethouder mag haar maatregelen best van de daken schreeuwen.

Doorpakken
In 2016 bracht Ollongren deze lessen in de praktijk, door het vertrek van cruisehaven Passenger Terminal aan te kondigen in Het Parool, zonder dat duidelijk was waar die zich dan zou moeten vestigen.

Sindsdien pakt ze door. Twee weken geleden verraste zij ondernemers met een in het diepste geheim genomen besluit, waardoor nieuwe toeristische winkels, zoals ijswinkels en souvenirshops, niet langer worden toegestaan in grote delen van het centrum.

Indruk maakte Ollongren vooral als locoburgemeester, in de tijd dat Van der Laan ziek was en uiteindelijk kwam te overlijden.

Poltieke handwerk
De van nature kalme wethouder leek op te leven als zijn plaatsvervanger en oogstte lof in de korte tijd dat ze deze functie vervulde. De komende maanden had ze kunnen profiteren van haar ervaring, bestuurlijke kwaliteiten en de maatregelen tegen de drukte.

Ollongren tijdens de speciale raadsvergadering vanwege het overlijden van Van der Laan Beeld anp
Ollongren tijdens de speciale raadsvergadering vanwege het overlijden van Van der LaanBeeld anp

Maar ze koos voor Den Haag. Haar toetreding tot het kabinet lijkt ze vooral te danken aan haar Haagse carrière.

Na haar studie geschiedenis doorliep jonkvrouw Ollongren, een telg van een Fins adellijk geslacht, een lange loopbaan in de Haagse ambtenarij. Ze eindigde als secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken, de rechterhand van premier Rutte, en werd daar gezien als de machtigste vrouw van het Binnenhof.

In Amsterdam leerde Ollongren het politieke handwerk, de omgang met gekozen volksvertegenwoordigers en de pers. Als minister van Binnenlandse Zaken, waaronder hoofdpijndossiers als de overzeese gebieden en de geheime dienst AIVD vallen, is zij terug in het hart van de rijksoverheid.

Lees ook: Welke buitenstaander gaat de stad een jaar lang leiden?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden