Kajsa Ollongren is de Máxima van Amsterdam

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de digitale experience van De Amsterdam.

Pieter Dijckmeester, directeur van het Rijksvastgoedbedrijf, en wethouder Kajsa Ollongren. Beeld Schuim

Klaas van der Vloed voelt zich overdressed, hij is in pak. "Ik had het kunnen weten. Dit is Amsterdam. Ik had er zó bij moeten lopen." Op het moment dat hij 'zó' uitspreekt, wijst hij naar mij. Met beide wijsvingers. Je schrikt toch.

Ik kijk snel naar beneden, hoe ik erbij loop. Best een nette spijkerbroek, net uit de was. Donkere blouse, jasje. Goed, mijn schoenen konden wel een borstel gebruiken.

We zijn hier bij de opening van 'de digitale experience' van De Amsterdam. Dat is het VOC-schip dat in 1749, tijdens zijn eerste vaart, volgeladen zonk voor de Engelse kust bij Hastings.

Hans van der Beek Beeld Linda Stulic

De replica ligt naast het Scheepvaartmuseum. Van der Vloed is voorzitter van het project Amsterdam DOK dat het ambitieuze plan heeft opgevat het gezonken schip, met zand al, naar Amsterdam te vervoeren. Hier wordt het dan tentoongesteld, in een aquarium met glas van een meter dik.

Kosten: zo'n honderd miljoen. Dat is nog wel een dingetje.

Daar is wethouder Kajsa Ollongren, fashionably late. Ook in een broek trouwens, en een glanzende blouse. Als altijd een elegante entree. Ollongren is toch onze Máxima. "Het klinkt als een droom," zegt ze, "maar een droom die dichterbij komt. Laten we toasten op een behouden vaart." Dat doen we.

Daarna verplaatst het gezelschap zich van de commandantswoning naar een portiershuisje, waar de digitale experience staat: twee schermen die op speelse wijze tonen welke goederen er zoal in De Amsterdam liggen en waar de handelaren in Amsterdam woonden. Dit alles met fluitende vogeltjes, dobberende bootjes en zwaaiende poppetjes, dus leuk voor kinderen.

Ollongren mag als eerste met het beeldscherm spelen. Ze drukt op een knop en ziet even later waar die veertienhonderd flessen Moezelwijn vandaan kwamen, inclusief bottelier die dronken tegen de tonnen ligt. "Wat gaaf! Ongelofelijk."

Het apparaat moet 'awareness' creëren voor het grote plan en is vrij toegankelijk. Alleen jammer dat het Marineterrein de komende weken hermetisch is afgesloten voor de EU-top. Vanaf 24 april is iedereen welkom.

Klaas van der Vloed (l), voorzitter van de stichting VOC De Amsterdam, en stadsarcheoloog Jerzy Gawronski, die het plan bedacht het gezonken VOC-schip De Amsterdam in een aquarium terug naar Amsterdam te vervoeren. Beeld Schuim
Alastair Burns, Kevin Toet en Thijs van Nierop (vlnr) van SuperBuff Games, de bouwers van de digitale experience van De Amsterdam. Beeld Schuim
Christel Samson van Deloitte, partner van het project Amsterdam DOK, en Frans van der Avert (r) van Amsterdam Marketing. Beeld Schuim

Digitale experience van De Amsterdam

Waar Marineterrein, Kattenburgerstraat
Wie Jerzy Gawronski, Klaas van der Vloed, Kajsa Ollongren, Pieter Dijckmeester
Wanneer vrijdag 8 april, 17.30 uur tot 20.00 uur
Drank en spijs ***
Sfeer ***

Jacqueline Verheugen en Thijs Meijer van Bureau Marineterrein, en Dagmar van Ravenswaay Claasen van de stichting VOC De Amsterdam. Beeld Schuim
Aart Oxenaar (Monumenten en Archeologie), Rob Dubbeldeman (Deloitte) en Martine Gosselink (Rijksmuseum) (vlnr). Die laatste is blij met een 3D-geprint kanon. 'Ik heb een zoon van drie.' Beeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden