Kahmann Gallery door waterschade maanden dicht

De Kahmann Gallery op de Lindengracht is getroffen door enorme wateroverlast. Dure fotokunst is onherstelbaar beschadigd, net als tienduizenden boeken.

Josien Wolthuizen
Flinke waterschade bij de Kahmann Gallery Beeld Roy Kahmann
Flinke waterschade bij de Kahmann GalleryBeeld Roy Kahmann

Het doet denken aan Annie M.G. Schmidts Hendrik Haan. U weet wel: die uit Koog aan de Zaan die de kraan open had laten staan. Alleen blijkt er in het geval van Roy Kahmann niets aan overdreven. Afgelopen weekend liep zijn galerie voor fotokunst volledig onder water nadat een bouwvakker een kraan open had laten staan in een bovengelegen appartement waar momenteel wordt verbouwd.

Het was Kahmanns dochter Luca die opmerkte dat er condens op de ramen van de galerie zat. Vreemd, vond ze. Eenmaal binnen zagen ze het water met bakken tegelijk uit het plafond komen en langs de muren stromen. Op de vloer stond inmiddels een laag water tot drie centimeter hoog. "Ik stond te janken toen ik het zag, ik was totaal in shock," zegt Kahmann.

Dweilen
Buren van het naastgelegen restaurant trommelden in allerijl familieleden op om te helpen dweilen, maar het kwaad was al geschied. Het water heeft onherstelbare schade aangericht. Vermoedelijk heeft de kraan bijna een dag opengestaan. Een wasbak ontbrak vanwege de verbouwing, waardoor het water regelrecht op de grond stroomde. Unieke fotoboeken, fotokunst, kasten, meubilair - álles is nat.

Zoals twee enorme werken van fotograaf Jeroen Hofman. Ze stonden in de hoek op de grond, klaar om naar de koper te gaan, maar nu kunnen ze rechtstreeks naar het grofvuil. Verkoopprijs: 6000 euro per stuk.

Ook de boekencollectie is zwaar beschadigd, in totaal tienduizenden exemplaren die onverkoopbaar zijn geworden. Om maar iets te noemen: Sweet Life van Ed van der Elsken. Verkoopprijs: 1000 euro.

Duizenden euro's
De expositie met fotokunst aan de muur is op het eerste gezicht onbeschadigd, maar kijk je beter, dan zie je overal druppels en kromgetrokken hoekjes. De werken kosten duizenden euro's per stuk.

Maar dat is eigenlijk nog niet eens het ergste, zegt Kahmann. "Werk van nog levende kunstenaars kan in principe worden vervangen. Veel erger is de collectie vintage fotoboeken die beschadigd is geraakt. Die boeken zijn een kapitaal waard en zijn uniek."

Ook alle oude edities van GUP Magazine, een tijdschrift over hedendaagse fotografie dat Kahmann sinds 2005 uitgeeft, kunnen in de prullenbak. "Zo zonde. Er was de laatste tijd juist weer heel veel vraag naar. Nu moeten we mensen die oude edities willen kopen teleurstellen. Opnieuw laten drukken is veel te duur."

Herstelwerkzaamheden
De komende dagen gaat Kahmann alle beschadigde kunst inpakken en naar een opslag brengen. De galerie zal zeker twee maanden gesloten blijven, maar mogelijk langer, afhankelijk van hoe de herstelwerkzaamheden vorderen. Kahmann vermoedt dat het plafond, waar op sommige plekken scheuren in zitten door het water, compleet moet worden vervangen.

Kahmann vreest dat de schuldige aannemer niet goed is verzekerd. "Ik hoorde dat hij nogal zenuwachtig is. Ik heb er buikpijn van. Je weet niet waar het eindigt."

Toch peinst hij er niet over om te stoppen. "We gaan zeker door. We gaan niet kapot, al scheelt het niet veel."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden