Kadima-site geeft paus swastika

In het Yad Vashem Holocaust Memorial in Jeruzalem bekijken bezoekers de expositie over paus Pius XII, die volgens het museum in de Tweede Oorlog te passief stond tegenover de jodenvervolging. Foto EPA/Jim Hollander Beeld
In het Yad Vashem Holocaust Memorial in Jeruzalem bekijken bezoekers de expositie over paus Pius XII, die volgens het museum in de Tweede Oorlog te passief stond tegenover de jodenvervolging. Foto EPA/Jim Hollander

JERUZALEM - Een website van de Israëlische regeringspartij Kadima heeft de beeltenis van paus Benedictus XVI vertoond met een hakenkruis. Het beeld is verwijderd op verzoek van partijleider Tzipi Livni, maar de spanning tussen Rome en Jeruzalem kan er onmogelijk minder door zijn geworden.

Er woedt al langer een conflict tussen het Vaticaan en Israël over de vermeende passiviteit van paus Pius XII tijdens de Jodenvervolging. Dat werpt een schaduw over besprekingen over een eventueel bezoek van Benedictus aan Israël. Een groep oudere Kadima-aanhangers haakte daar op in door de beeltenis van Benedictus met swastika op de Jalla Kadimawebsite te zetten.

''Sommige van deze mensen zijn eerste of tweede generatie Holocaustoverlevenden en dit protest van hen is legitiem,'' zei één van de websiteredacteuren tegen de BBC. Volgens hem heeft partijleidster Tzipi Livni, die overigens bezig is een regering te vormen, persoonlijk gebeld om het beeld van de site te laten verwijderen.

Livni's woordvoerder sprak van een 'schandelijke foto' die op geen enkele manier met Kadima in
verband zou mogen worden gebracht.

In Israël wordt met argusogen gekeken naar het proces van heiligverklaring van paus Pius, dat door Benedictus in gang is gezet. Onder Israëlische historici en leken geldt
Pius als de paus die naliet zijn gezag te laten gelden om zich te verzetten tegen de Holocaust.

Dat blijkt onder meer in het Yad Vashemgedenkcentrum in Jeruzalem, waar over Pius wordt gezegd dat hij 'zijn paleis in Rome niet verliet terwijl de gasovens dag en nacht in bedrijf waren'.

Een medewerker van het Vaticaan die betrokken is bij de heiligverklaring van Pius, heeft gezegd dat de tekst in Yad Vashem een obstakel vormt voor een eventueel bezoek van Benedictus aan Israël. De Israëlische president Sjimon Peres riep het Vaticaan zondag op de controverse rond Pius niet zo hoog op te spelen.

''Wij hebben redenen om te geloven dat Pius niet genoeg deed om Joodse levens te redden, maar ik wil daar geen oordeel over vellen,'' aldus Peres. ''Een bezoek van de paus aan het heilige land moet niet verbonden worden aan dit debat.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden