'Kaderakkoord Oost-Congo begint vorm te krijgen'

Het kaderakkoord dat moet helpen de vrede te herstellen in het oosten van de Democratische Republiek Congo, in februari ondertekend door elf Afrikaanse landen, 'begint vorm aan te nemen'. Dat heeft de speciale VN-gezant voor de regio van de Grote Meren, Mary Robinson, in Brussel verklaard na een onderhoud met minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Er is momenteel een 'momentum' voor deze 'bijzonder moeilijke kwestie', gelooft Robinson. 'En we moeten daarop voortbouwen.'

VN afgezante Mary RobinsonBeeld afp

Vanaf nu tot aan het einde van de maand staat een aantal belangrijke afspraken op de agenda. Op 25 juli vindt binnen de VN-Veiligheidsraad een ministerieel debat plaats over de regio van de Grote Meren, onder voorzitterschap van de VS-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. In Luanda, de hoofdstad van Angola, staat voor 31 juli een top van staatshoofden van de Internationale Conferentie voor de Grote Meren geprogrammeerd. Robinson kwam rechtstreeks over van Bujumbura (Burundi), waar ze deelnam aan een colloquium over de rol van de vrouwen in de regio en hun bijdrage aan de promotie van vrede, veiligheid en ontwikkeling.

Einde maken aan aanslepende conflicten
Ook Reynders benadrukte dat er zich 'momenteel een echte kans aandient', een 'echte wil om iets te doen' bij de landen uit de regio, maar ook binnen de internationale gemeenschap, om een einde te maken aan de conflicten die de twee voorbije decennia miljoenen doden hebben veroorzaakt. Terwijl zijn collega van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille net een reis naar Congo achter de rug heeft, zal minister Reynders volgende maand eveneens richting de DRC trekken. 'Het is het goede moment om een proces in gang te zetten' dat steunt op een 'globale benadering' op middellange en lange termijn voor de regio van de Grote Meren en te voorkomen dat er 'moeheid' optreedt bij de internationale gemeenschap ten aanzien van deze crisissen, vindt de MR-vicepremier.

Oproep aan internationale gemeenschap
Reynders riep de internationale gemeenschap ook op het proces te steunen. Hij haalde daarbij de Wereldbank aan, wiens voorzitter Jim Yong Kim recent nog samen met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon naar het gebied trok om initiatieven van regionale samenwerking op het vlak van infrastructuur en energie te steunen. Reynders zei nog in Congo 'een echte wil voor meer veranderingen' te hebben bespeurd - dat is één van de engagementen die president Joseph Kabila in Addis Abeba is aangegaan, meer bepaald op het vlak van het herstellen van de autoriteit van de overheid in het oosten van het land en van de hervorming van de 'veiligheidssector' - en om de hervormingen te evalueren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden