'Kaddafi's chemische wapens ontdekt'

In de Libische woestijn hebben de rebellen in de buurt van Sirte een reusachtig geheim arsenaal vol chemische wapens van de vorige week omgebrachte kolonel Kaddafi ontdekt.

Kaddafi Beeld anp
KaddafiBeeld anp

In totaal gaat het om 80 bunkers gevuld met raketten, chemisch wapentuig en opslagtanks. De rebellen hebben al een groot deel van de oorlogsmunitie ontmanteld, maar ze blijven het gigantische munitiedepot bewaken tot ze alles kunnen overdragen aan experts van het nieuwe regime.

Tijdens de Libische oorlog trokken heel wat rebellen uit angst voor een chemische aanval met gasmaskers ten strijde. Die vrees bleek niet ongegrond, want wat de zegevierende troepen gisteren aantroffen in de woestijn zo'n 100 kilometer ten zuiden van Sirte is ronduit angstaanjagend.

Deal in the Desert
Het munitiedepot telt in totaal zo'n 80 bunkers. Kaddafi had eind 2003 massavernietigingswapens afgezworen tijdens een toenaderingspoging met het Westen. Onder meer de Britse premier Tony Blair ging toen onderhandelen met de Libische dictator en ondertekende de beruchte 'Deal in the Desert' waarin hij economische samenwerking beloofde in ruil voor de ontmanteling van Kaddafi's chemische en nucleaire wapens en zijn medewerking in de strijd tegen het internationale terrorisme.

Het ontwapeningsprogramma werd destijds opgevolgd door de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, maar dat werk werd nooit voltooid door de oorlog in Libië. De organisatie concludeerde dat Kadhafi zo'n tien ton dodelijk mosterdgas en andere chemische wapens bezat.

Vuur van de hel
Tijdens de Libische oorlog vreesden de rebellen een chemische aanval, zeker toen Kaddafi hen waarschuwde voor het 'vuur van de hel'. Ze waren ervan overtuigd dat de kolonel niet zou aarzelen om massavernietigingswapens in te zetten tegen zijn eigen volk.

Bij de NAVO-luchtinterventie ontdekten spionagevliegtuigen en satellieten tijdens de oorlog drie verdachte plaatsen waar mogelijk chemische wapens opgeslagen waren. Een daarvan was de plek ten zuiden van Sirte, de geboorteplaats van Kaddafi.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden