'Kaddafi is gevlucht uit Sabha'

De Nationale Overgangsraad onderzoekt het bericht dat oud-dictator Muammar Kaddafi is gevlucht uit Sabha, de grootste stad in het zuiden van Libië. Dat meldt een woordvoerder van de raad.

Reuters/Redactie
Rebellen hebben een pop van Kaddafi opgehangen op de weg naar Sabha, in de woestijn. Beeld ap
Rebellen hebben een pop van Kaddafi opgehangen op de weg naar Sabha, in de woestijn.Beeld ap
Rebellen hebben een pop van Kaddafi opgehangen op de weg naar Sabha, in de woestijn. Beeld ap
Rebellen hebben een pop van Kaddafi opgehangen op de weg naar Sabha, in de woestijn.Beeld ap

De troepen van de Libische regering hebben nu alle districten van de stad Sabha in handen. 'We hebben 100 procent. Verzet is zinloos', zei de militaire woordvoerder Ahmed Bani. Wel zijn er nog sluipschutters die Kaddafi aanhangen, weet Bani.

Over de vluchtactie van Kaddafi weet de woordvoerder te melden: 'We doen ons best om de tiran op te sporen. Er gaan berichten rond dat hij uit Sabha is gevlucht naar een andere plek, maar dat kunnen we nu nog niet bevestigen.'

Tegoeden ontdooit
De Europese Unie heeft vandaag besloten tegoeden voor Libië te ontdooien. Het gaat om fondsen van de Centrale Bank van Libië, de Libische Investerings Autoriteit, andere financiële instellingen en twee maatschappijen in de oliesector.

De maatregel moet bijdragen aan het herstel van de Libische economie na de burgeroorlog. De 27 EU-lidstaten maakten ook een einde aan het vliegverbod van Libische toestellen naar Europese luchthavens en in het Europese luchtruim.

De EU besloot ook het wapenembargo gedeeltelijk op te heffen. De EU-lidstaten mogen weer wapens leveren, maar uitsluitend als zij bedoeld zijn als bijdrage voor veiligheid en ontwapening. Voor VN-medewerkers en ontwikkelingswerkers zijn lichte wapens toegestaan.

Op 1 en 15 september waren al van 29 Libische bedrijven en instellingen de tegoeden vrijgegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden