Kaddafi ijdel tot aan zijn dood: hij droeg een pruik

Toen Libische regeringsbeambten een paar DNA tests deden op het lichaam van de doodgeschoten Muammar Kaddafi ontdekten ze dat het hoofdhaar niet van de oud-bevelhebber was. Wat bleek? Kaddafi droeg een pruik.

Muammar Kaddafi in 2008. Beeld epa
Muammar Kaddafi in 2008.Beeld epa

Dat zegt de Libische interim-premier Mahmoud Jibril in een interview met de Washington Post.

In het ziekenhuis in Misurata werden behalve op Kaddafi's haar ook DNA tests uitgevoerd op zijn bloed en speeksel om te bevestigen dat het lichaam echt van de oud-leider was. Dat bleek het geval, alleen kwam het DNA van die monsters niet overeen met dat van zijn haarlokken.

Zelfs toen de voormalige dictator onder vuur was genomen door de NAVO vanuit de lucht en Libische vrijheidstrijders vanaf de grond, droeg Kaddafi dus nog een pruik. Hij werd vervolgens de rioolpijp uitgesleept waarin hij zich verborgen hield en zwaar bloedend door een woedende en uitgelaten menigte belaagd. Op de foto's van na zijn dood is te zien dat zijn hoofd aanmerkelijk kaler is dan voorheen.

Status

Dat de gevreesde leider ijdel was en van statussymbolen hield, was algemeen bekend. Er gaan ook geruchten dat hij plastische chirurgie onderging en vetinjecties kreeg onder zijn ogen: Zijn gezicht bleef tijdens de 42 jaar van zijn bewind opmerkelijk rimpelloos.

De excentrieke Muammar Kaddafi omringde zich ook graag met vrouwelijk schoon. Zelfs zijn lijfwachten waren vrouwen, die make-up en stijlvolle kleding droegen. Hij had een wagenpark van de meest luxe auto's en zijn huis was ingericht als een kasteel. Zelfs het wapen dat bij zijn vangst werd aangetroffen, was verguld.

Kaddafi hield ervan zijn rijkdommen ten toon te spreiden, terwijl een derde van alle Libiërs in armoede leeft en de werkeloosheid in het land 30 procent bedraagt.

Het lijk van Muammar Kaddafi. © epa Beeld
Het lijk van Muammar Kaddafi. © epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden