Kaddafi en Zuma verschijnen samen op Libische televisie

De Libische staatstelevisie heeft vandaag beelden uitgezonden van de ontvangst van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma door Muammar Kaddafi. Het was de eerste keer sinds 11 mei dat Kaddafi in het openbaar verscheen.

Op televisie waren Zuma en Kaddafi samen te zien, gezeten in witte leunstoelen in een grote kamer. De precieze locatie van de ontmoeting bleef onduidelijk. Net als de uitkomst van het gesprek. Zuma kwam vandaag in Tripoli aan voor besprekingen met Kaddafi. Zuma hoopte een oplossing te vinden die een einde maakt aan het geweld in Libië.

Een correspondent van het Franse persbureau AFP meldde wel dat Zuma bij Kaddafi's complex Bab al-Aziziya aankwam. Maar het is niet duidelijk of Kaddafi daar nog verblijft. Het complex is enkele malen doelwit geweest van luchtaanvallen door de NAVO.

In een interview dat werd opgenomen voor Zuma's bezoek, stelde de president dat de NAVO-luchtaanvallen de Afrikaanse bemiddelingspogingen tussen het bewind van Kaddafi en de Libische rebellen ondermijnen.

Acht hoge Libische officieren hielden vandaag een persconferentie in de Italiaanse hoofdstad Rome. De vijf generaals, twee kolonels en een majoor zijn naar eigen zeggen onderdeel van een groep van 100 tot 120 gedeserteerde militairen. 'Er wordt gemoord en er is sprake van genocide en geweld tegen vrouwen', spraken de officieren over hun ervaringen. Volgens een generaal is het leger van Kaddafi gereduceerd tot 20 procent van zijn oorspronkelijke sterkte.

Sinds februari wordt in het Noord-Afrikaanse land gevochten tussen Kaddafigetrouwen en opstandelingen. De laatsten hebben het grootste deel van het oosten van het land in handen. De VN-Veiligheidsraad stemde in maart in met een resolutie waarin militaire actie werd toegestaan om de burgers tegen Kaddafi's leger te beschermen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden