'Kaddafi dronk vooral thee en was erg verdrietig'

'Kaddafi spendeerde zijn laatste dagen vooral met het zetten van thee, lezen en schrijven. Hij had absoluut geen plan, hij was buitengewoon verdrietig'. Het zijn de woorden van een man die tot op het laatste moment bij de gevallen Libische dictator is gebleven en nu gevangen wordt gehouden door het nieuwe regime.

Redactie
Kaddafi was in laatste dagen vooral 'heel erg verdrietig'. © ANP Beeld
Kaddafi was in laatste dagen vooral 'heel erg verdrietig'. © ANP

De man, Mansour Dao, was een lijfwacht van Muammar Kaddafi, en bleef zijn baas tot op het allerlaatste moment trouw. Met hem hadden nog zo'n 24 mannen zich rond hun leider geschaard, met de bedoeling hem tot hun laatste snik te verdedigen. Dat meldt persbureau AP vandaag.

'Elke vier dagen verplaatsten we ons naar een ander verlaten huis in District 2 in Sirte. We waren doodsbang voor de bommen en beschietingen van de NAVO, maar ik denk niet dat Kaddafi ook maar één moment bang is geweest', aldus Dao tijdens een verhoor gisteren in zijn cel in Misrata.

Volgens de lijfwacht waren het voornamelijk Kaddafi's zoons die de strijd tegen de rebellen leidden. Kaddafi zou geen enkel plan of strategie gehad hebben hoe om te gaan met de opstand in zijn land. Mutassim bleef bij zijn vader in Sirte terwijl zijn broer Saif de strijd leidde vanuit Bani Walid.

Onderschat

'Ik heb medelijden met hem. Hij heeft de strijd volkomen onderschat. We zeiden tegen hem: 'Ga! Vlucht!', maar dat weigerde hij. Kaddafi wilde sterven in het land van zijn voorvaderen. Anders had hij nu nog een gelukkig leven elders kunnen leiden', aldus Dao.

Volgens Dao hing er steeds een bijzonder gespannen sfeer in de groep rond Kaddafi. Kaddafi zelf was uitermate gestrest en barstte meerdere keren per dag uit in woedeaanvallen. Maar volgens Dao voerde verdriet bij zijn oud-leider de boventoon.

'Kaddafi was gewoon heel erg verdrietig. Hij dacht dat zijn volk nog steeds van hem hield. Ook toen we hem vertelden dat de hoofdstad Tripoli gevallen was en we steeds verder in het nauw werden gedreven.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden