Update

'Kaddafi-aanhangers nemen stad Bani Walid over'

Aanhangers van de verdreven Libische leider Moammar Kaddafi hebben de stad Bani Walid ingenomen. Dat heeft M'barek al-Fotmani, een voormalig lid van de Nationale Overgangsraad in de woestijnstad vandaag gezegd.

ANP/Redactie
Een meisje ontvlucht de strijd in Bani Walid op het hoogtepunt van de opstand tegen Moammar Kaddafi. (foto van september 2011) Beeld REUTERS
Een meisje ontvlucht de strijd in Bani Walid op het hoogtepunt van de opstand tegen Moammar Kaddafi. (foto van september 2011)Beeld REUTERS

De Kaddafi-aanhangers hadden eerder op de dag een basis aangevallen van de troepen die vorig jaar Kaddafi verdreven. Ze gebruikten daarvoor onder meer antitankwapens. Het geweld ontstond toen militieleden probeerden om enkele Kaddafi-aanhangers te arresteren.

Volgens een woordvoerder zijn zeker vier verdedigers gedood en zijn 20 anderen gewond geraakt. De ruim 100 aanvallers zouden groene vlaggen dragen, het symbool van het regime van Kaddafi.

De woordvoerder vertelde dat Kaddafigetrouwen gisteren flyers hebben verspreid. 'We komen snel terug. We zullen de ratten onschadelijk maken', zou daarop hebben gestaan.

De stad ligt circa 150 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tripoli. Veel inwoners van de stad behoren tot een stam die lang trouw is gebleven aan Kaddafi.

De plaats was een van de laatste bolwerken van Kaddafi, die in oktober werd gedood bij zijn thuisplaats Sirte.
De luchtmacht meldde dat vliegtuigen in gereedheid worden gebracht om naar Bani Walid te vliegen. In hoofdstad Tripoli zijn aanwijzingen dat de veiligheidsmaatregelen worden verscherpt, aldus journalisten in de stad.

De opstand komt op een slecht moment voor de Nationale Overgangsraad. In de oostelijke stad Benghazi zijn onlangs ook protesten ontstaan. Bewoners klagen dat ze zo weinig vooruitgang zien sinds Kaddafi weg is. De een na hoogste functionaris van de raad moest daarom al aftreden.

Vorig jaar november vielen meerdere doden in Bani Walid, toen militieleden uit Tripoli probeerden om enkele lokale inwoners op te pakken.

De stad heroveren is vrij lastig. Die heeft een natuurlijke verdedigingswal. Iedereen die vanuit het noorden binnenkomt moet eerst naar een dal afdalen en daarna steil klimmen.

undefined

De vice-voorzitter van de overgangsraad, Abdel Hafiz Ghoga, kondigde gisteren zijn aftreden aan, nadat demonstranten het hoofdkantoor van de overgangsraad in Benghazi aanvielen. Beeld reuters
De vice-voorzitter van de overgangsraad, Abdel Hafiz Ghoga, kondigde gisteren zijn aftreden aan, nadat demonstranten het hoofdkantoor van de overgangsraad in Benghazi aanvielen.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden