Kadastergebouw wordt hotel

De uitbater van het naastgelegen Victoriahotel, Park Plaza, vestigt een driesterren Artotel in het gebouw. Screenshot google streetview Beeld
De uitbater van het naastgelegen Victoriahotel, Park Plaza, vestigt een driesterren Artotel in het gebouw. Screenshot google streetview

AMSTERDAM - Het voormalige Kadastergebouw op de Prins Hendrikkade, pal tegenover Amsterdam Centraal Station, wordt een hotel.

De uitbater van het naastgelegen Victoriahotel, Park Plaza, vestigt een driesterren Artotel in het gebouw. Het hotel krijgt circa honderd kamers. In de kelder van het gebouw komen openbare ruimtes voor sociale en culturele activiteiten.

De komst van een hotel in het Kadastergebouw stond lang ter discussie, omdat Stadsdeel Centrum bang was dat er te veel hotels in de omgeving zouden komen. Andere kandidaten melden zich echter niet voor het pand, dat in 1920 werd neergezet als hoofdkantoor van reder Koninklijke Hollandsche Lloyd.

Park Plaza Hotels heeft gisteren 78 miljoen euro opgehaald voor zijn Nederlandse activiteiten. De kapitaalinjectie is opvallend, omdat de Kadastergebouw wordt hotel Park Plaza ¿ onder meer Victoriahotel ¿ haalt ondanks crisis 78 mln op hotellerie vanwege de crisis in diepe problemen zit.

Het bedrijf gebruikt het geld als kredietfaciliteit voor zijn drie Nederlandse hotels, waaronder vlaggenschip Victoria. Daar is ook het internationale hoofdkantoor van de Nederlandse hotelketen gevestigd. Het concern is overigens formeel gevestigd op het Britse kanaaleiland Guernsey.

Park Plaza baat in Amsterdam ook het Vondelhotel op de Koninginneweg uit. Zowel Victoria- als Vondelhotel is in 2006 voor miljoenen euro's gerenoveerd.

Park Plaza ging zomer 2007 naar de beurs. Het bedrijf baat in Europa 35 hotels met in totaal zevenduizend kamers uit. Door nieuwbouw van hotels en aankoop van vestigingen wil Park Plaza dat in 2012 hebben verhoogd naar dertienduizend kamers. (HERMAN STIL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden