Update

Kabul blijft hopen op Nederlandse inzet

ISAF-commandant David Petraeus (r) en de Amerikaanse admiraal Mike Mullen in het ISAF hoofdkwartier in Kabul. Foto BrunoPress/UPI Beeld
ISAF-commandant David Petraeus (r) en de Amerikaanse admiraal Mike Mullen in het ISAF hoofdkwartier in Kabul. Foto BrunoPress/UPI

DEN HAAG - De Afghaanse minister van Defensie Abdul Rahim Wardak en de hoogste ISAF-commandant David Petraeus hopen dat Nederland militair betrokken blijft bij Afghanistan. Ze hebben dat tegen minister Eimert van Middelkoop (Defensie) gezegd, die de afgelopen twee dagen een bezoek heeft gebracht aan Afghanistan.

Defensie heeft dat dinsdag laten weten. Van Middelkoop bezocht de Afghaanse hoofdstad Kabul, waar hij ook president Hamid Karzai sprak. De president liet zich net als Wardak en Petraeus opnieuw lovend uit over de Nederlandse inzet in Uruzgan de afgelopen jaren.

Nederland beëindigde op 1 augustus na vier jaar de missie in de zuidelijke provincie Uruzgan. Over een mogelijk militair vervolg in Afghanistan is geen besluit genomen sinds het kabinet in februari juist viel over een mogelijke verlenging van de missie. Ook een wens van de Tweede Kamer voor een politiemissie hangt nog in de lucht.

Camp Holland

De minister was ook in Camp Holland in Uruzgan en de NAVO-basis in Kandahar. Hij bezocht daar de honderden Nederlandse militairen die bezig zijn spullen terug te zenden.

In Kandahar is dinsdag een groot materieeltransport aangekomen vanuit Uruzgan, waarin tientallen gepantserde voertuigen werden vervoerd. Volgens Defensie is dat zonder noemenswaardige incidenten gebeurd. De weg naar Kandahar staat bekend als zeer gevaarlijk. De tocht duurde twee dagen met een overnachting op een ISAF-buitenpost. Het materieel blijft nog even op de grote ISAF-basis voordat het verder wordt vervoerd naar Nederland. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden