Kabinetsreacties uitspraken Blok vallen verkeerd bij PvdA

De reacties van vicepremiers Hugo de Jonge en Kajsa Ollongren op de uitspraken van hun collegaminister Stef Blok zijn de PvdA in het verkeerde keelgat geschoten.

Stef Blok Beeld ANP

Kamerlid Lilianne Ploumen wil opheldering van premier Mark Rutte.

Bij de eerste ministerraad van het nieuwe politieke jaar, vrijdag, reageerde De Jonge op de uitspraken van Blok, die vorige maand bij een uitgelekte spreekbeurt kritiek had op de multiculturele samenleving en Suriname een 'failed state' noemde.

Volgens De Jonge moest de kwestie 'niet groter worden gemaakt dan hij is' en kon Blok 'tuurlijk' door. In de Telegraaf van maandag deed Ollongren Bloks uitspraken af als 'een zomerdingetje'.

Ploumen heeft zich 'heel erg gestoord' aan de laconieke reacties. "Als je als minister contact hebt moeten zoeken met de Tsjechen, de Polen, de Caribische collega's en Suriname, is dat niet mijn definitie van een 'zomerdingetje'", aldus Ploumen. "Het getuigt ook niet van veel respect voor degenen die ontdaan waren door de uitspraken van Blok."

Ze wil van Rutte weten of hij de mening van zijn vicepremiers deelt. Ze wijst erop dat het oordeel over het aanblijven van een bewindspersoon 'een zaak van de Tweede Kamer is'.

Op de uitspraken van Blok, die op punten tegenstrijdig zijn met het regeerakkoord, werd vorige maand met verontwaardiging gereageerd.

Er kwamen boze reacties uit Suriname en de Caribische delen van het koninkrijk, en ook in de Tweede Kamer klonk harde kritiek - óók bij de coalitiepartijen. Bloks eigen VVD noemde de uitspraken 'lomp'.

'Voor de bühne'
Afgelopen donderdag schreef Blok in een brief aan de Kamer dat het hem speet. Een dag later stelde hij dat hij de 'ongelukkige en onzorgvuldige uitspraken' terugnam. Ploumen wil van Rutte weten of zijn hele kabinet achter die excuses staat.

Volgens haar wekken de uitspraken van de ministers de suggestie dat de spijtbetuiging van Blok 'slechts voor de bühne is'. Rutte stelde vrijdag dat Blok na het 'rechtzetten' van zijn uitspraken 'prima kan doorfunctioneren'.

Het Amsterdamse PvdA-Kamerlid wil dat de premier haar vragen beantwoordt voor de Tweede Kamer met Blok in debat gaat. Naar verwachting gebeurt dat de eerste week van september.

Lees ook: Blok heeft spijt, maar is het genoeg?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden