'Kabinetsplan arbeidsbeperkten schiet doel voorbij'

Met alleen een aanvulling tot het minimumloon blijven arbeidsgehandicapten voor altijd afhankelijk van de spelregels van de bijstand, zo waarschuwen wethouders van Sociale Zaken.

De Amsterdamse wethouder Sociale Zaken: Arjan Vliegenthart Beeld Marc Driessen

Met een brandbrief reageren ze maandagochtend op het voorstel van staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) om werkgevers minder te laten betalen voor arbeidsgehandicapten naarmate die minder in hun mars hebben (loondispensatie).

Dat inkomen zou dan door de gemeente worden aangevuld tot het minimumloon per gewerkt uur.

Belofte
Nu krijgen werkgevers nog loonkostensubsidie voor de arbeidsgehandicapten die zij in dienst nemen. 'Wij spreken werkgevers die daar zeer tevreden mee zijn,' schrijven de wethouders Arjan Vliegenthart (Amsterdam) en Staf Depla (Eindhoven) in de brandbrief.

En dat terwijl Van Ark de aanpassing onderbouwt met de belofte dat die het aantrekkelijker zou maken voor werkgevers om arbeidsgehandicapten in te zetten.

Voor de arbeidsgehandicapten heeft het bovendien grote consequenties, schrijven de wethouders. Met de aanvulling van de gemeente bouwen ze geen pensioen op en geen recht op WW.

Verder blijven de bijstandsregels op hen van toepassing, zodat ander inkomen van henzelf of hun partner van maand tot maand verrekend moet worden met hun uitkering.

Omdat deze groep veelal in deeltijd werkt, schieten ze dus vaak weinig op met een aanvulling tot minimumloon per gewerkt uur.

Bureaucratie
Bij deze kwetsbare groep geven de maandelijkse verrekeningen bovendien een hoog risico op schulden, waarschuwen de wethouders.

Daarnaast vrezen de gemeenten veel bureaucratie omdat ze elke maand de aanvulling op het inkomen moeten bepalen.

Daarom waarschuwen ze dat de besparing die volgens het regeerakkoord wordt gehaald met deze maatregel, op den duur een half miljard euro, al te optimistisch is.

Lees terug: Brouwerij De Prael vreest kabinetsplannen arbeidsbeperkten

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden